Масштабний перерахунок пенсій в Україні: стало відомо, хто і скільки отримає

Уже менше місяця лишається до запланованої індексації пенсії в Україні. Перерахунок відбудеться 1 березня і охопить усі категорії пенсіонерів. Про це повідомила заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко.

У кого підвищиться пенсія після індексації

Індексація пенсій, яка буде незабаром, впроваджує бальну систему в нарахуванні. Завдяки цій системі вдасться вирівняти нерівності у виплатах між українцями, які вийшли на пенсію давно, та тими, хто вийшов нещодавно. Відповідно до законодавства, індексація проводитиметься щорічно з 1 березня.

Коефіцієнт індексації, необхідний для її проведення, визначить у своєму рішенні Кабінет міністрів. За словами заступниця Голови правління ПФУ, від затвердження відповідного показника залежить перерахунок і розмір підвищення виплат.

Право на призначення пенсійних виплат за віком залежить від величини страхового стажу при досягненні певного віку – 60, 63 або 65 років.

Щоб оформити пенсію за віком у 2024 році потрібно мати такий стаж:

  • для українців віком 60 років – не менше 31 року страхового стажу;
  • для тих, кому виповнилося 63 років – не менше 21 року;
  • для 65-річних – від 15 до 21 року страхового стажу.

Друге підвищення пенсії у квітні

Після березневої індексації на українців чекає введення ще однієї надбавки. На цей раз підвищення торкнеться тих громадян, які мають право на заслужений відпочинок, але продовжують працювати, збільшуючи свій трудовий стаж.

Також у квітні 2024 року в Україні планують вчергове підвищити мінімальну зарплату та мінімальну пенсію для осіб, які у цьому році можуть вийти на заслужений відпочинок у віці 60, 63 чи 65 років.

Варто враховувати, що через збільшення вимог до стажу деякі українці можуть зіткнутися з труднощами під час виходу на пенсію. Тепер пенсію у 60 років можуть оформити лише ті, хто має мінімум 31 рік стажу – тобто на рік більше, ніж минулого року.

Через нововведення частині українців доведеться або докупати стаж в Пенсійному фонді, або продовжувати працювати до 63 або 65 років.

Джерело: 5692.com.ua