Масляна в Кам’янському

В славній українській традиції Святом Масляної  вже багато століть проводжають зиму і зустрічають весну. 

В Україні це свято ще має назву Колодій. Найвідомішим і найцікавішим елементом традиційної для українців Масляної є обряд “колодки”. Колодкою називали дерев’яне поліно, яке прив’язували неодруженим парубкам, символічно караючи їх за те, що вони вчасно (тобто до початку посту) не одружилися. 

А оскільки, ніхто не бажав тягти колодку, тож від неї відкуплялись кольоровими стрічками, танцями, піснями або їжею та напоями. У жартівливій формі громада осуджувала неодружену молодь, заохочуючи до продовження роду. Звичаєве право українців осуджувало тих, хто ухилявся від подружнього життя, а відтак, від продовження роду. За народним повір’ям, Колодій — як Бог і опікун шлюбу, щедро обдаровував здоров’ям, злагодою, достатком тих, хто створював родини, дарував подружжю діточок.

З нагоди Масляної-Колодія в Кам’янському відбулося одразу декілька масових заходів, що відбувалися в різних локаціях: у міському парку культури і відпочинку, на майданчику біля кінотеатру «МИР», що на лівому березі, а також на площі біля Дворця Культури «Хімік».

На лівому березі і на правому березі міста були схожі дійства: веселі розваги, конкурси, змагання, шоу двійників, виступ творчих і спортивних колектівів міста, святковий настрій, млинці, традиційні українські вареники та инші смаколики, які всі охочі могли покуштувати. Справжньою родзинкою Масляної-Колодія  став виступ козаків молодіжно-патріотичного клубу «Обухівська Січ». Кам’янчани мали можливість отримати подарунки, призи якщо активно долучалися до святкувань.

Біля ДК «Хімік» була організована ярмарка, що потішила місцевих мешканців смачними стравами, українськими сувенірами і теплим весняним настроєм.

Мешканці Кам’янського із задоволенням відвідали святкові заходи: знімкувалися, пригощалися, раділи приходу весни.

Традиційним завершенням гулянь є спалення величезного опудала Масляної (Мари, Зими), яке символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя.

Відвідав свято Масляної-Колодія і Кам’янський міський голова Андрій Білоусов. Разом з кам’янчанами він пригощався  смаколиками і зустрічав весну.

«Вітаю всіх вас зі святом Масляної і приходом довгоочікуваної весни. Бажаю здоров’я, щастя, достатку і всього самого найкращого!», – привітав кам’янчан міський голова.

Варто знати. 

Свято Колодія — одне з праслов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи, відоме як Колодія, Колодка, Масляна тощо.

Масляна отримала таку назву, тому що основною обрядовою стравою були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також млинці і пиріжки. Ними частували протягом усього тижня.

Колодія величаймо – Весну зустрічаймо!