Масляна 2024: коли відзначатимемо цьогоріч і основні традиції

Масляна, або Масниця – це одне з найяскравіших та найбільш масштабних свят в українській культурі. Щорічно, за тиждень до Великого посту, українці вітали весну та проводжали зиму веселими гуляннями, традиційними обрядами та, звичайно ж, смачними млинцями. Розповідаємо далі, коли саме припадатиме це свято в 2024 році.

Дата святкування

У 2024 році Масляна розпочнеться 11 березня. Це досить пізно, оскільки зазвичай вона випадає на кінець лютого або на початок березня. Але через пізній Великдень та початок Великого пісту 18 березня, Масляна також зсунулася на іншу дату. Великдень, зокрема, у 2024 році випаде на 5 травня.

Традиції Масляної

Масляна – це не лише час для веселих гулянь, а й символічне свято з багатою історією та традиціями. Важливою складовою святкування Масляної є традиційний тиждень, кожен день якого має своє назву та особливість:

  • понеділок – зустріч Масляної;
  • вівторок – Заграші;
  • середа – Тещині млинці;
  • четвер – Розгуляй;
  • п'ятниця – Тещині вечірки;
  • субота – Зовицині посиденьки;
  • неділя – прощена та проводи Масляної.

Це час, коли родина та друзі збираються разом, щоб насолодитися теплом весняного сонця, розважатися та, звичайно, смакувати смачні млинці.

Найголовніша традиція Масляної – це, безумовно, млинці. Їх печуть у великій кількості та подають з різноманітними начинками – від солодких до солоних.

Традиційні обряди та розваги

З давніх-давен на Масляну влаштовували народні гуляння, ярмарки та вечірні посиденьки. Це час, коли починалися сватання, влаштовувалися масові заходи з іграми та розвагами. Останній день Масляної, Прощена неділя, символізує прощання із зимою та зустріч весни. Цього дня зазвичай спалювали опудало Масляної.

Джерело: 5692.com.ua