Майже 4300 правок до законопроєкту про мобілізацію: нардеп розповів коли буде ухвалений документ

Народний депутат Ярослав Железняк каже, що до нового законопроєкту про мобілізацію вже подано майже 4300 правок. Нардеп нарікає на законодавчий спам. Однак він зазначив, що закон буде ухвалений вже в травні.

Про це Железняк розповів на своїй сторінці у Телеграм.

За словами Депутата, комітету з питань нацбезпеки було надіслано понад 4269 правок. Профільний комітет розглядатиме їх наступного тижня.

Наразі Верховна Рада врахувала 1976 правок. Це 45% від усього, що було подано.

"Але взагалі то, що я говорив – багато правок від різних авторів, але однакових по змісту. Умовно по аспірантам прибрати текст першого читання подало декілька десятків депутатів. Якщо одна врахована – то маємо купу інших врахованих правок. Теж саме про обмеження на виїзд чи арешт рахунків/цінностей", – пише Железняк.

За словами Железняка, час вступу в силу закону залишився поки такий самий – 1 місяць після публікації. Змінювати норму не планують.

План прийняття закону наступний: на новому тижні комітет підготує остаточну таблицю. Далі парламент розгляне правки. Потім закон проголосують і опублікують на початку квітня. Вступить у силу він уже в травні.

"Все це релевантний прогноз, якщо знову на якомусь етапі (як було багато разів) не піде збій", – пише Железняк.

Закон про мобілізацію

Нагадаємо, 30 січня уряд знову вніс до Верховної Ради закон про мобілізацію. Документом, зокрема, пропонується змінити порядок проведення призову. В проєкті закону містяться норми щодо зміни правила виїзду військовозобов'язаних за кордон, стосовно надання "броні" від призову для українців, щодо дозволу надсилати повістки через електронний кабінет, про зниження призовного віку до 25 років, обмеження для ухилянтів і багато іншого. Не слід забувати, що закон вже було ухвалено у першому читанні.

Однак після широкого суспільного розголосу депутати "завалили" документ правками. На їхній розгляд потрібен час, і він може затягуватися. Нараз їх понад 4200.

Скоріше за все, цей все ж закон проголосують вже в березні-квітні 2024-го. Яким буде остаточний текст – наразі невідомо. Досить можливо, що він буде значно відрізнятися від першого варіанту.

Джерело: 5692.com.ua