Ліміти на грошові перекази з картки на картку: для чого НБУ вводить нові обмеження

У Нацбанку планують обмежити карткові перекази для бізнесу і для фізичних осіб. Робота над відповідним проєктом уже розпочалася. Яким чином можуть запровадити обмеження, які причини та мета нововведень.

Які обмеження на перекази діють зараз

Наразі в Україні немає нормативних обмежень щодо переказів із картки на картку українських банків у гривні між фізичними особами. Лише на перекази коштів в іноземній валюті за кордон діє ліміт, який ввели після запровадження воєнного стану в країні.

Обмеження становить 100 тис. грн включно на календарний місяць із усіх рахунків фізичної особи-клієнта банку, відкритих в іноземній валюті, переказів на рахунки фізичних осіб із використанням реквізитів електронних платіжних засобів платника й отримувача, – розповів представник одного з українських банків.

Крім того, банки можуть самостійно встановлювати ліміти – добові, місячні або на певну суму, зважаючи на внутрішні правила, політику безпеки, уникнення шахрайських дій і вимоги законодавства про запобігання та протидію легалізації доходів.

Банки встановлюють ліміт на переказ коштів у сумі 400 тис. грн на місяць, адже ця сума є граничною для перевірки походження коштів і фінансового моніторингу, в деяких випадках це стосується також і ліміту в сумі 30 тис. грн, у разі переказу яких може здійснюватися первинний фінансовий моніторинг, — пояснив юрист Нікіта Муренко.

За його словами, перекази з гривневого рахунку на закордонний рахунок заборонені. При цьому можливо здійснити переказ з валютного рахунку українського банку на рахунок закордон між фізичними особами. Ліміт на переказ у такому випадку, відповідно до постанови НБУ, складає 100 тис. грн на місяць.

Які обмеження запроваджує Нацбанк і чому

Голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, говорячи про необхідність введення нових обмежень, зазначив, що під час перевірки НБУ банків і небанківських фінансових установ було виявлено численні порушення. Зокрема, проведення фінансових операцій із використанням міскодингу.

Для боротьби з цим НБУ пропонує зміни до закону "Про платіжні послуги" щодо посилення вимог до розміру власного капіталу надавачів платіжних послуг і збільшення розмірів штрафів за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку. Крім того, НБУ хоче встановити обмеження на здійснення фінансових операцій, а саме:

  • на суму готівкових переказів із використанням реквізитів електронних платіжних засобів;
  • на періодичність карткових переказів;
  • на суму готівкових переказів через термінал самообслуговування.

Як пояснив член Ради НБУ Василь Фурман, введення обмежень необхідно для боротьби із схемами ухилення від сплати податків.

За допомогою дроп-карт реалізуються схеми ухилення від сплати податків. Тобто одна людина передає іншій за невеликі гроші картку, випущену на її ім'я. І ця людина, отримавши таку картку, користується нею, як захоче. Водночас справжній власник картки навіть не знає, який там обіг грошей. Тому це протизаконно, — сказав Фурман.

Коли почнуть діяти нові обмеження

За словами експертів, навіть за умови запровадження нових обмежень такі нововведення навряд чи зачеплять масового споживача банківських послуг.

Цілком прогнозованим є можливе запровадження таких обмежень за сумою та періодом здійснення переказів із картки на картку, які дозволять абсолютній більшості власників карток здійснювати перекази, що задовольнять необхідні життєві потреби впродовж місяця, – пояснює Дмитро Лучко, директор департаменту карткового бізнесу "Кредобанку".

За його словами, нововведення ускладнять здійснення "сірої" підприємницької діяльності в або проведення відверто сумнівних операцій.

Щодо конкретних розмірів лімітів, експерти вважають, що може йтися про обмеження на переказ у сумі близько 50—150 тис. грн на місяць. При цьому самі обмеження можуть запровадити досить оперативно — протягом наступних 1-2 місяців.

Читайте також:

Джерело: 5692.com.ua