Купувати, продавати або зачекати: фінансисти проаналізували “обвал” долару на 2,5%

В Україні останнім часом намітилася тенденція щодо здешевлення іноземної валюти. За словами фахівців, вартість долару до гривні за два останніх тижні зменшилась на 1 гривню. Це становить 2,5%, що немало для курсу валют за настільки короткий термін.

З чим пов'язана ця ситуація, чого очікувати на поточному тижні та чи є сенс зараз вкладати кошти у валюту, пише ТСН.ua.

Ситуація на ринку валют

Як свідчать спеціалізовані сайти finance.ua та minfin.com.ua, за минулий тиждень середній курс долара знизився на 67 коп. у продажу (до 38,24 грн) і на 60 коп. (до 37,58 грн) у купівлі. При цьому у банках найнижчий курс продажу становив 38,10 грн/долар, а найвищий курс купівлі – 38 грн/долар. Аналогічна ситуація спостерігається і з євро.

На нелегальному ринку середній курс продажу долара плавно зменшився на 70 коп. – з 38,85 до 38,15 грн/долар. Курс купівлі помітно коливався то вгору, то вниз. Середній курс євро у нелегалів плавно знижувався протягом всього минулого тижня як у купівлі, так і в продажу.

На 22 січня офіційний курс долара встановлено на рівні 37,52 грн (-32 коп.), а євро – 40,84 грн (-55 коп.). Тож регулятор продовжив зміцнювати гривню як до долара, так і до євро.

За словами експертів, зниження курсу долара має цілком ринкові причини.

"Зараз попит на валюту низький, як на міжбанківському ринку, так і на готівковому, а пропозиція висока. Це ринковий чинник, який призвів до помітного здешевлення валюти", – зазначив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Як змінюватиметься курс валют з 22 по 28 січня

Експерти впевнені, що на поточному тижні і долар, і євро продовжать дешевшати. Єдиним ризиком може бути затримка рішення про надання Україні фінансової допомоги з боку США.

"Нема поки ні пожвавлення безготівкового ринку, ні зростання попиту на готівковому, ні ознак того, що Нацбанк припинить щодня підтримувати рівновагу на ринку," – аргументував Олександр Охріменко.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин зазначив, що готівкова гривня зміцнюється швидше, ніж безготівкова, і ця тенденція продовжиться, адже знижується попит.

"Якщо все залишиться так, як є, то за поточний тиждень курс продажу на готівковому ринку ще знизиться і наблизиться до 38 грн/долар", – припускає Шевчишин.

Водночас член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що "дна" курсу практично досягнуто, тому можна очікувати здешевлення долару лише на 5-10 коп.

Чи варто зараз купувати або продавати валюту

На думку Олександра Охріменка, валюта ще може здешевшати, тому зараз краще не купувати і не продавати її без крайньої необхідності.

Як пояснив Олег Пендзин, під час здешевлення долару стають більш вигідними гривневі депозити, причому вони залишаються більш прибутковими, ніж вкладення у готівкову валюту.

А от Андрій Шевчишин рекомендує зараз купувати долари, оскільки довготермінове інвестування у валюту є найменш ризикованим на випадок різкого зниження курсу гривні.

"Зараз попит на валюту низький, тому є вибір банківських установ, де курс найбільш вигідний. Той, хто моніторить ринок, зможе заощадити зараз і заробити у майбутньому", – пояснив експерт.

Джерело: 5692.com.ua