Кримінальне або адміністративне: у ТЦК пояснили, від чого залежить вид покарання у разі неявки за повісткою

В Україні військовозобов'язаних чоловіків, які ігнорують повістки і не являються за викликом у встановлений термін та визначене місце, переважно притягують до адміністративної відповідальності.

Проте є також і випадки кримінального покарання. Про це розповів начальник юридичної служби Житомирського обласного ТЦК та СП, підполковник юстиції Євген Гуртовий.

У коментарі "Суспільному" він пояснив, як саме визначають покарання громадянину у разі неявки за повісткою.

Як карають за неявку по повістці

Євген Гуртовий зазначив, що вид покарання залежить від того, повістку якого типу вручили особі.

"Якщо неявка була за повісткою, врученою для уточнення облікових даних та проходження військово-лікарської комісії медичного огляду, то тут адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 1700 до 3400 гривень. Якщо повторно упродовж року особа, яка вже вчинила і була піддана адміністративному покаранню – то тут від 3400 до 5100 гривень", – розповів він.

Кримінальна відповідальність передбачена за неявку за мобілізаційним розпорядженням. У такому разі ухилянту загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років, за ст. 336 Кримінального кодексу.

За словами Гуртового, в Житомирській області до адміністративної відповідальності притягнули близько тисячі військовозобов'язаних-ухилянтів, при цьому є одиничні випадки кримінального покарання.

Джерело: 5692.com.ua