Краще прибрати з аптечки: дослідження показали, що популярний препарат спричиняє крововиливи в мозок

Багато хто вважає, що давно відомі в медицині препарати є достатньо безпечними та можуть прийматися безконтрольно, адже вони "перевірені часом". Приміром, аспірин вже понад сто років використовується в медицині, тому став для нас звичним і "оселився" в домашній аптечці майже у кожного українця. Крім того, коштує він недорого і продається без рецепта.

Проте нещодавно науковці провели дослідження, результати яких виявилися невтішними та викликають велике занепокоєння. Виявилося, що аспірин може провокувати алергічні реакції та навіть крововиливи, пише РБК-Україна.

Для чого приймають аспірин

Основними показаннями до призначення аспірину є:

  • болі різної локалізації (головний, зубний, м'язовий тощо);
  • підвищення температура тіла, зокрема, при застуді, ОРЗ;
  • запальні захворювання опорно-рухового апарату (артрит, тендовагініт, бурсит тощо);
  • профілактика серцево-судинних захворювань та інсульту (оскільки препарат зменшує згортання крові, тим самим знижуючи ризик утворення тромбів).

Чим і для кого небезпечний аспірин

Група науковців з Чжецзянського університету на південному сході Китаю та їхні колеги зі США виявили, що аспірин навіть у невеликих дозах здатен стати причиною крововиливу.

Було проведено масштабне дослідження, участь в якому взяли понад 134 тис. пацієнтів. Учені проаналізували 13 клінічних випробувань та дійшли висновку про те, що ризик від використання аспірину в якості профілактики серцево-судинних захворювань може значно перевищувати користь.

Дослідники довели, що щоденний прийом аспірину знижує ймовірність першого серцевого нападу чи інсульту, проте водночас препарат може призвести до небезпечних для життя кровотеч у шлунку, кишечнику та мозку. Особливо небезпечним є ймовірний внутрішньочерепний крововилив.

Крім цього, у деяких людей спостерігається алергія на ацетилсаліцилову кислоту. Про те, що аспірин не підходить вашому організму, можуть говорити такі прояви, як задуха, задишка, хрипи в легенях, печія, розлад шлунку.

Ризики, пов'язані із вживанням аспірину, зростають з віком пацієнтів. Також препарат вкрай небезпечний для людей із низькою вагою.

Докази чіткі: починати щоденний режим прийому аспірину людям віком 60 років і старше, аби запобігти першому серцевому нападу або інсульту, не рекомендується, – кажуть медики, виходячи з результатів дослідження.

Кожному, хто вже приймає аспірин і має щодо цього ті чи інші питання, науковці радять проконсультуватися з сімейним лікарем.

Джерело: 5692.com.ua