Коли можна пекти паски та фарбувати яйця у 2024 році: які дні найбільш вдалі

Наближається головне релігійне свято – Великдень, який православні віряни 2024 року святкуватимуть 5 травня. Перед святом обов'язково потрібно приготувати ароматну великодню випічку та пофарбувати варені яйця. Відповідно до звичаїв, займатися підготовкою до Великодня слід в певні дні, щоб не згрішити і не порушити піст.

В які дні заведено пекти паски та фарбувати яйця, пише УНІАН.

Коли потрібно пекти паску і фарбувати яйця

Підготовка до свята починається під час Страсного тижня – останнього тижня перед Великоднем. Здобу печуть і фарбують яйця зазвичай в останні дні напередодні свята, щоб продукти залишилися свіжими до дня Воскресіння Христового.

В Україні більшість господинь печуть паски в Чистий четвер. Це вдалий день для цього, оскільки у четвер перед Великоднем заведено наводити лад у домі та готуватися до застілля. Саме цього дня найчастіше замішують дріжджове тісто для пасок. Чистий четвер 2024 року настане 2 травня.

Ще однин вдалий день, коли пекти паску і фарбувати яйця, – Велика субота, яка цього року буде 4 травня. У день перед Великоднем заведено випікати здобу з тіста, яке було замішано у четвер. Тісто можна замішати і в суботу зранку, а випекти вироби ввечері.

Готові паски та яйця потрібно скласти у кошик і віднести у храм для освячення. Святять продукти впродовж Великої суботи та зранку на Великдень.

Головне не забувати, що до настання Великодня куштувати продукти, що містять яйця, заборонено, оскільки ще триває Великий піст.

Коли не можна пекти паски

Пекти паски та фарбувати яйця заборонено у Страсну п'ятницю. Це день, коли церква згадує страту Ісуса на хресті. Крім готування їжі, в п'ятницю напередодні Великодня не можна робити щось по дому.

Крім того, не варто готувати випічку і яйця на сам Великдень, у неділю. Це світле свято, коли будь-яка робота по дому вважається гріхом.

Джерело: 5692.com.ua