Гривня суттєво послабилась у банках та в обмінниках: що буде з курсом валют навесні

Останніми тижнями на валютному ринку спостерігалися курсові "гойдалки" не на користь національної валюти. Неодноразово фіксувався черговий історичний мінімум офіційного курсу гривні по відношенню до долара. З чим пов’язане послаблення гривні та чого очікувати від курсу надалі, пише УНІАН.

Чому послабилася гривня

В Україні з жовтня 2023 року діє режим "керованої гнучкості" курсу. Відповідно до нього, Нацбанк встановлює офіційний курс гривні, виходячи з ситуації на міжбанківському валютному ринку.

Щоб гривня занадто не послаблювалася чи не посилювалася, НБУ впливає на коливання курсу своїми інтервенціями. Водночас, за прогнозами експертів, курс перевищить 40 грн за долар до кінця 2024 року. Тому поступова девальвація гривні неминуча.

Як зазначають аналітики інвестгрупи ICU, минулого тижня попит на валюту на міжбанку суттєво зріс, внаслідок чого Нацбанк був змушений продавати значно більше валюти. Це був найбільший обсяг за останні шість тижнів. На думку аналітиків, збільшення попиту на валюту могло бути пов'язане з купівлею валюти держорганами для оплати оборонних контрактів із зарубіжними постачальниками.

"НБУ дозволив курсу гривні послабшати до рекордного рівня, що продемонструвало ринку нові орієнтири для можливих коливань у найближчій перспективі. Водночас НБУ зберігає схильність до почергового руху курсу в обидва боки, що й було продемонстровано впродовж минулого тижня", – вважають аналітики.

Водночас керівник служби продажу казначейських продуктів банку "Авангард" Юрій Крохмаль висловив думку, що поточне зростання курсу долара пов'язано із затримкою фінансової підтримки з боку США. Крім того, негативний вплив мають події на польсько-українському кордоні.

"Говорити про стійку тенденцію щодо знецінення гривні поки не варто, але за поточних обставин зростання курсу цілком відповідає ситуації", – зазначив Крохмаль.

Банкір передбачає, що українці можуть і надалі спостерігати значні курсові коливання під впливом тих чи інших новин з фронту та зовнішньополітичних подій. Але скоро початок підготовки до посівної кампанії, каже він, що позитивно впливатиме на валютний ринок.

Начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, пояснюючи послаблення гривні, зазначає три основних чинника:

  • зниження обсягів валютних інтервенцій регулятором останніми тижнями, через що попит на валюту на міжбанку перевищив пропозицію;
  • умови вільного курсоутворення, за яких коливання курсів є цілком очікуваним явищем;
  • реакція ринку на непрямі фактори, що формують настрої громадян (воєнні та політичні).

При цьому він додав, що нічого загрозливого для ринку не відбувається, тому приводів для хвилювання немає. У тому, що ситуація на валютному ринку є стабільною і контрольованою, запевняють і самі представники Нацбанку.

Що чекає гривню навесні

На думку Тараса Лєсового, картина на українському валютному ринку в березні залежить від економічних, воєнних та соціальних факторів. При цьому він зазначає, що вільне курсоутворення з частими змінами курсів продовжиться за діючого режиму "керованої гнучкості".

"Ці зміни залежатимуть від рівня попиту та обсягів валютних інтервенцій регулятора, покликаних врівноважити попит і пропозицію. Своєю чергою, готівковий ринок, відповідно, реагуватиме на будь-які курсові зміни міжбанку, "копіюючи" їх з додаванням маржі фінустанов. До того ж ми не виключаємо, що, за сприятливих умов, регулятор продовжить тактику на зближення курсів", – сказав банкір.

Суттєвий вплив на курс чинить фактор суспільних настроїв. Усім відомо, що після негативних новин українці масово переводять заощадження у валюту та знімають готівку. Такі дії тиснуть на курс гривні, а в умовах повномасштабної війни ситуація може загострюватися доволі часто.

"Інформаційна лихоманка неабияк шкодить суспільній єдності. Накопичена втома, почасти слабкий суспільний імунітет до ворожих ІПСО здатні розхитати суспільство, посилюючи панічні та ажіотажні настрої, внутрішні суперечки, що віддзеркалюються майже на всіх сферах життя, і валютний ринок не є винятком", – пояснює Лєсовий.

За прогнозом банкіра, у перший місяць весни валютному ринку не загрожують серйозні потрясіння. Курсові показники, ймовірно, будуть подібними до лютневих: на готівковому ринку курсові коливання перебуватимуть у межах 38,25-40,5 грн за долар та 41,5-43,5 грн за євро. Але не виключено, що непередбачувані обставини, спричинені війною, можуть додати ложку дьогтю до бочки меду.

"Кожен з факторів здатен внести вагомі корективи на ринок, а наслідки такої корекції вирахувати майже неможливо: війна – це ті реалії, які роблять будь-які прогнози досить умовними", – додав експерт.

Джерело: 5692.com.ua