Електронний кабінет призовника й оновлені правила вручення повісток: які зміни в мобілізації готують для українців

25 грудня Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт, спрямований на удосконалення механізмів мобілізації, військового обліку та проходження військової служби в державі. Серед ключових нововведень – впровадження електронних повісток для призовників через їхні електронні кабінети.

Що планують змінити

Законопроєкт визначає нові правила вручення повісток, за якими громадянам необхідно з'явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Тепер повістка може бути вручена особисто представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки:

  • у приміщенні ТЦК;
  • за місцем проживання чи перебування;
  • за місцем роботи;
  • у громадських місцях.

Однак, особливо важливим є нововведення, яке дозволяє надсилати повістки через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста, або на їхню електронну пошту. Це не тільки спростить процес повісткового сповіщення, але й забезпечить швидший та ефективніший зв'язок з призовниками.

Згідно з пояснювальною запискою, ці зміни спрямовані на забезпечення "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройної агресії проти України". Удосконалення процесу мобілізації є важливим елементом забезпечення національної безпеки та готовності до дій в разі викликів зовнішньої загрози.

Законопроєкт також передбачає розширення повноважень національної поліції, щодо участі у заходах мобілізації, а також залучення органів місцевого самоврядування, державних адміністрацій, підприємств та інших організацій до підтримки мобілізаційних заходів.

Джерело: 5692.com.ua