Допомога по безробіттю в Україні: новий розмір виплат у 2024 році

В Україні для громадян, які не мають роботи, можуть отримати компенсацію від держави. У 2024 році максимальний розмір допомоги підвищили. Скільки можуть отримувати українці на період безробіття, повідомляють у Державній службі зайнятості.

Який розмір допомоги по безробіттю в 2024 році

Відповідно до законодавства, під час воєнного стану цей вид грошової допомоги не може перевищувати розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня календарного року. Оскільки 1 квітня мінімальна заробітна плата збільшилася до 8000 тис. грн., максимальний розмір допомоги становитиме аналогічну суму.

Постановою Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування № 60 від 14.09.2023 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю підвищили з 1 тис. до 1,5 тис. гривень. Цьогоріч ця сума не зміниться.

Загальна тривалість виплат допомоги по безробіттю не може бути більшою за 360 календарних днів, а для громадян передпенсійного віку — 720 днів.

Як змінились інші виплати у сфері зайнятості

З 1 квітня 2024 року, за інформацією Державної служби зайнятості, змінився розмір деяких виплат у сфері зайнятості, розмір яких узгоджений з мінімальною зарплатою. Зокрема, зростуть такі виплати:

  • компенсації за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць (люди з інвалідністю, УБД та особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років) – до 8000 грн.;
  • компенсація витрат роботодавця на оплату праці працівників, працевлаштованих за направленням центрів зайнятості – до 16 000 грн.;
  • допомога по частковому безробіттю у розрахунку на одного працівника або ФОПа – до 4000 грн.;
  • максимальний розмір оплати праці за участь у суспільно-корисних роботах – 12 000 грн за місяць.

Джерело: 5692.com.ua