Долар втрачає свою вагу у світі: очікується стрімке зростання цін на золото майже на 50 відсотків

На світовому ринку вже найближчим часом очікуються важливі зміни. Протягом наступних 12-18 місяців вартість золота може різко злетіти, а долар втрачатиме свою вагу та роль світового фінансового лідера. Такий прогноз оприлюднили аналітики американської фінансової корпорації Citi, повідомляє 5692.com.ua з посиланням на CNBC.

За даними Citi, золото буде виходити на передові позиції в світі. Існує велика ймовірність того, що ціни на золото можуть піднятися до 3000 доларів за унцію. Вартість жовтого металу може зрости приблизно на 50%, якщо центральні банки різко збільшать його закупівлі.

Купівля золота центральними банками прискорилася до рекордного рівня за останні роки, оскільки вони прагнуть диверсифікувати резерви та знизити кредитний ризик, – пояснюють аналітики.

Залежність від долару поступово зменшується. У світі дедалі більше віддають перевагу золоту як основному засобу накопичення. Така тенденція чітко прослідковується в країнах, що розвиваються, які намагаються обмежувати використання американської валюти у своїх розрахунках.

Аналітики зазначають, що дедоларизація в центральних банках ринків, що розвиваються, призводить до кризи довіри до долара США як до основного платіжного засобу.

На цьому тлі обсяги купівлі золота можуть зрости вдвічі, кинувши виклики ювелірній індустрії, яка нині є найвпливовішим рушієм цін на дорогоцінний метал.

Золото сприймається як безпечна гавань і, як правило, добре працює в періоди економічної невизначеності, коли інвестори відходять від більш ризикованих активів, таких як акції, – кажуть експерти.

Лідерами за обсягами купівлі золота стали центральні банки Китаю та рф. Значно збільшили закупівлі жовтого металу такі країни, як Індія, Бразилія та Туреччина.

Тож тим, хто має заощадження, варто розглянути варіанти переведення готівки в золото. Краще не покладатися лише на долари та євро на тлі зростання економічних ризиків.

Джерело: 5692.com.ua