Додаткові виплати, відпустки, пільги: які заохочення для військових пропонуються новим законом про мобілізацію

Глава держави Володимир Зеленський 16 квітня підписав проєкт закону №10449 про мобілізацію в Україні, підтриманий Верховною Радою в цілому. Документ набуде чинності через місяць. Новий мобілізаційний закон містить варіанти заохочення для українців, які добровільно стануть до лав ЗСУ, пише РБК-Україна.

Які мотиваційні заохочення пропонуються для громадян

Відповідно до закону, для громадян, які стануть до лав ЗСУ, пропонуватиметься низка мотиваційних заохочень.

1. Час перебування у відпустці для догляду за дитиною буде зараховано до строку вислуги у військовому званні.

2. За знищення або захоплення озброєння чи техніки росіян передбачається додаткова відпустка та винагорода (розмір буде встановлено на рівні закону та урядових підзаконних актів).

3. Основна безперервна частина щорічної відпустки становитиме не менше 15 днів, решта надається частинами протягом календарного року.

4. Право отримати одноразову компенсацію 50% від першого внеску за іпотечним кредитом та додатково 100 000 гривень після першого та 100 000 після другого року військової служби.

5. Право отримати сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 000 гривень протягом трьох місяців з дати укладення першого контракту.

6. Можливість пройти ВЛК дистанційно, якщо є необхідність у довготривалому лікуванні за кордоном (відповідна довідка буде підставою для збереження грошового та матеріального забезпечення).

7. Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця встановлюється на рівні 15 млн гривень.

8. За перебування безпосередньо в районах бойових дій під час дії воєнного стану до вислуги років враховуватиметься один місяць служби за три місяці.

9. Додаткова відпустка 90 днів без поділу на частини, за бажанням, після звільнення з полону (грошове забезпечення зберігається).

10. Військовослужбовцям та їхнім дружинам (чоловікам) не нараховуватимуться відсотки за користування кредитом, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед банками та іншими організаціями (за виключенням кредитів на авто та нерухомість

11. Військовозобов'язаним, які підпишуть контракт з Міноборони, надається можливість самостійно обрати підрозділ для служби.

Джерело: 5692.com.ua