Цифровізація реєстру військовозобов’язаних: у ВР заговорили про потенційну небезпеку рішення

Розгляд законопроєкту №10062 щодо цифровізації реєстру військовозобов'язаних викликав гостру реакцію громадськості, зокрема, юристів, які наголошують на небезпеці такого рішеня влади України. Так, народний депутат та секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Романа Костенк зазначив, що зберігання важливих військових даних на закордонних серверах може призвести до серйозних наслідків, які буде неможливо виправити.

У чому полягає небезепека

16 січня 2024 року народні депутати більшістю голосів підтримали пропонований законопроєкт у першому читанні.

Однак Костенко відзначив, що, дійсно, існують ризики, пов'язані з цією законодавчою ініціативою, і в такому вигляді, в якому документ є наразі, його неможливо підтримати. Депутат також підкреслив, що розміщувати таємну інформацію на іноземних серверах – небезпечно для системи бойового управління України в умовах війни.

Це приклад "простих рішень", що можуть призвести до катастрофічних наслідків, які виправити потім буде неможливо! – підкреслив він.

Міністерство оборони України, зокрема, вважає, що відповідний законопроєкт прискорить та полегшить збір, використання та обробку військових даних. Особливо це стосується зберігання даних у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО, що має сприяти кращій розвідці та захисту даних від кібератак.

Варто зазначити, що у законопроєкті передбачена не лише цифрова трансформація, але й пришвидшення розробки та впровадження нових бойових систем і електронних сервісів для війська. Такі зміни мають сприяти ефективнішим взаємодії між реєстрами та використанню даних щодо військового обліку.

Джерело: 5692.com.ua