Чому готівкові перекази будуть недоступні для багатьох українців: НБУ ініціює зміни у платіжних операціях

Нацбанк пропонує заборонити переказувати кошти готівкою при проведенні деяких фінансових операцій. Зокрема, це стосуватиметься ФОПів, які отримують кошти від фізичних осіб за свої послуги.

Відповідний проєкт постанови правління Нацбанку "Про затвердження змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні" винесли для громадського обговорення, повідомляє пресслужба регулятора.

Зміни до проведення платіжних операцій необхідні для підвищення прозорості платіжних операцій та осучаснення порядку переказу коштів без відкриття рахунку в національній валюті України. Нацбанк має намір виключити можливість отримання готівки суб’єктами господарювання за розрахунками з фізичними особами, які здійснюються шляхом переказу коштів без відкриття рахунку.

Як пояснили в НБУ, переказ коштів без відкриття рахунку є платіжною послугою, яка надається платнику з метою переказу коштів у готівковій чи безготівковій формах отримувачу або надавачу платіжних послуг, який діє від імені отримувача, під час якої надавач послуги не використовує відкритий у нього рахунок платника та/або отримувача.

Якщо зміни будуть прийняті, ФОПи, що надають громадянам платіжні послуги без відкриття рахунку, не матимуть змоги отримати переказані їм кошти готівкою. Для цього використовуватимуться лише безготівкові розрахунки.

Крім цього, проєкт Постанови передбачає інші зміни:

  • оновлення окремих вимог щодо вилучення з обігу та передавання для дослідження сумнівних банкнот та монет;
  • зменшення термінів проведення відповідних досліджень Нацбанком.

Зауваження та пропозиції щодо запропонованих змін прийматимуть до 1 квітня 2024 року.

Джерело: 5692.com.ua