Чи можливе в Україні множинне громадянство: відповідь президента

Учора, 19 грудня, на підсумковій пресконференції Президент України Володимир Зеленський висловив позитивне ставлення до ідеї множинного громадянства. Він зазначив, що відповідний закон вже існує та дав короткий огляд щодо цього питання.

Що пропонує президент

Зеленський висловив думку, що множинне громадянство може вирішити деякі проблеми, пов'язані з втратою зв'язку громадян з Україною, а також наголосив на важливості оберігати це питання від спекуляцій і зараннього рішення.

Напевно, треба думати, не знаю чи зараз, про множинне громадянство. Як у країнах Європейського Союзу, а ми історично в найближчому майбутньому там будемо. Тому я не бачу поганого в таких пропозиціях сьогодення. Про множинне громадянство я говорив ще до початку повномасштабної війни. Це було в нашій програмі. Я дійсно вважаю, що це нормально, – відзначив Зеленський.

Президент підкреслив, що розгляд цього питання потребує обережного підходу і вказав на тонкощі питання, пов'язаного з множинним громадянством. Він висловив бажання, щоб українці за кордоном, зокрема жінки та діти, ретельно відносились до вибору громадянства, не поспішаючи відмовлятися від українського.

Я би хотів би, щоб люди за кордоном, особливо жінки і діти, чули це, щоби вони, коли працевлаштовуються і знаходять там нове життя, все ж таки не поспішали відмовлятися від громадянства нашої держави. І це важливо, – додав глава президент.

Однією з основних переваг такого підходу, на думку Зеленського, є можливість залучення українців, які проживають за кордоном, до підтримки України, відкривання бізнесів та сплати податків, що буде потенційно сприяти економічному розвитку країни.

Президент також висловив сподівання, що багато українців повернуться на Батьківщину, коли ситуація в Україні стане більш стабільною, зокрема, після зміцнення протиповітряної оборони держави.

Я вважаю, що більшість приїде, як тільки буде потужніша ППО. Багато приїде, я не знаю, чи більшість, напевно складно сказати, бо там є у людей працевлаштування, діти пішли в школи тощо, – зауважив він.

Однак президент наголосив, що рішення українців про повернення може вплинути на рівень підтримки біженців від європейських країн.

Буде зменшення підтримки європейських країн для людей, які поїхали туди, я в цьому не сумніваюся. І країни Європи, і Сполучені Штати будуть підтримувати тих, кому дуже, дуже, дуже складно. Але ті, хто працевлаштовуються, я впевнений, будуть мати інший рівень підтримки, – додав він.

Джерело: 5692.com.ua