Чи дійсно в Україні діють мобільні блокпости для роздачі повісток: у ЦПД спростували фейк

Останнім часом українців почали залякувати роздачею повісток на мобільних блокпостах, які нібито встановлюють у різних місцях. Відеоролик з таким посилом поширюють у соцмережах, зокрема у TikToк.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI заявили, що ця інформація не відповідає дійсності.

Проаналізувавши відео, фахівці з VoxCheck прийшли до висновку, що воно є фейковим, і створили його за допомогою штучного інтелекту.

"По-перше, міміка ведучого не збігається зі словами, які він промовляє. По-друге, у відео є кадри з ТСН та Еспресо, проте на їх ресурсах інформації про мобільні блокпости з повістками немає", – заявляють фахівці.

Крім того, автори фейкової інформації розповсюджують мапу з нібито розташованими на ній мобільними блокпостами, де роздають повістки. Але з'ясувалось, що насправді на ній позначені продуктові магазини, які працювали станом на 1 березня 2022 року. Ба більше, на ній є позначки на тимчасово окупованих територіях, над якими наразі Україна не має контролю.

Наприкінці фейкового ролику українців закликають перейти за посиланням у шапці профілю, що веде на анонімний новинний канал у Telegram.

"Тож це – черговий спосіб обманом заманити підписників на сумнівний Telegram-канал", – пояснили у ЦПД.

Джерело: 5692.com.ua