Частина українських пенсіонерів може втратити виплати від держави: хто під загрозою та як поновити

Деяким українським пенсіонерам призупиняють виплати від держави. Зокрема, з такою ситуацією можуть зіштовхнутися пенсіонери, які виїхали за кордон у зв'язку з агресією російських окупантів. Як пояснили юристи, поновити пенсійні виплати можливо за 10 днів. Про це повідомляє "Фокус" з посиланням на правозахисну організацію "Право на захист".

Чому пенсіонери можуть втратити виплати

За словами правозахисників, до них поступає багато звернень через припинення пенсійних виплат після виїзду за межі України.

Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що виплату пенсії може бути припинено у зв'язку з такими обставинами:

  • пенсія призначена на підставі документів, у яких вказано невірні відомості;
  • людина виїхала за кордон на постійне місце проживання;
  • смерть пенсіонера;
  • особа не з’являлась протягом 6 місяців за пенсійними виплатами;
  • пенсіонер, який отримує виплати за вислугою років, працевлаштувався за посадою, що дає право на пенсію за вислугу років.

Крім того, виплату пенсії можуть заблокувати в інших випадках, передбачених законом. Приміром, якщо діти, які отримують виплати після втрати годувальника, закінчили навчання. Також це можливо у разі, якщо пенсіонера було визнано особою з інвалідністю.

Як поновити виплату пенсії

Строк поновлення пенсії після з’ясування обставин, що призвели до припинення, та за умови її відновлення становить 10 днів, – пояснюють юристи.

Якщо пенсіонер не знає, яка причина припинення виплат, йому потрібно звернутись із письмовим запитом у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду. Там нададуть офіційну відповідь, яка підлягає оскарженню, зокрема у судовому порядку, кажуть юристи.

На даний час процедура поновлення пенсії спрощена, тому українці, які мають тимчасовий захист або статус біженця за кордоном, можуть вирішити проблему дистанційно. У такому випадку заяву потрібно подати через вебпортал ПФУ, в особистому кабінеті

Разом із заявою про поновлення пенсії слід надати такі документи:

  • копія паспорта;
  • копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, про реєстрацію місця тимчасового проживання або перебування особи за кордоном (з перекладом);
  • оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом).

Важливою умовою є те, що всі копії документів мають бути засвідчені дипломатичним представництвом, консульською установою України або нотаріусом.

Коли буде прийнято рішення про поновлення виплат, пенсіонер зможе отримувати їх на рахунок в українському банку або міжнародним поштовим переказом.

Джерело: 5692.com.ua