“Це радянська спадщина”: у Раді хочуть значно скоротити обсяг соціальних виплат і гарантій

У Верховній Раді пропонують переглянути і серйозно скоротити соціальні виплати, позбавившись радянського минулого та врахувавши нові реалії.

Про необхідність осучаснення підходів до цієї сфери видатків розповів народний депутат від "Слуги народу" Дмитро Наталуха, пишуть Новини.LIVE.

За його словами, зміни, що передбачають скорочення соцгарантій, можуть викликати неприйняття в українському суспільстві, але вони вкрай необхідні. Депутат пояснив, що система соціальних виплат має змінитись, тому що коштів на відповідні цілі не вистачає.

Це радянський спадок. Він закарбувався у Конституції, на жаль, де чорним по білому написано, що Україна – це соціальна держава, і купа соціальних гарантій. Перше, що нам розкажуть з вами, – що ми діємо неконституційно, забираючи соціальні права громадян, – каже Наталуха.

Нардеп вважає, що на ситуацію слід дивитися "через призму сучасності", розуміючи, що за умов війни державний бюджет дуже обмежений. Тому соціальні виплати мають отримувати лише ті, хто цього потребує найбільше, а обсяг витрат слід суттєво скоротити.

Я вважаю, якісь соціальні послуги держава має продовжувати надавати, але їх обсяг… напевно має бути скорочений. Тобто має бути створена інша, більш збалансована система, яка враховує нові реалії, а не реалії 80-90-х років, — наголошує депутат.

Зауважимо, що під час повномасштабної війни в Україні витрати на соціальну сферу після витрат на оборону та безпеку. За даними Мінфіну, на початку 2024 року на соцвиплати направили 36,92 млрд грн, з яких 20,9 млрд грн — на пенсії, підвищення та надбавки.

Джерело: 5692.com.ua