Алергія на холод: чи дійсно вона існує та як розпізнати перші симптоми

Взаємодія з холодом може призводити до різних реакцій шкіри, від потрісканих губ до почервоніння та сухості рук. Проте, іноді ці симптоми можуть свідчити про алергію на холод, яку важливо правильно діагностувати та лікувати, адже вона може завдавати значного дискомфорту восени та взимку.

Самодіагностика за допомогою кубиків льоду

Самостійно діагностувати алергію на холод доволі просто: достатньо прикласти кубик льоду до шкіри (зазвичай на зап'ястя) і потримати його протягом 5 хвилин. Якщо на місці прикладання з'являється пухир, це може свідчити про наявність холодової алергії. Такий метод є доступним і ефективним, але діагноз слід підтвердити у фахівця.

Можливі причини та зв'язок із іншими захворюваннями

Холодова алергія може бути набутою або спадковою, і, варто зазначити, вона є рідкісним станом. Така реакція може виникнути в абсолютно здорових людей чи в осіб із серйозними захворюваннями. Дослідники вважають, що така реакція організму пов'язана з діяльністю імунітету, коли система оборони організму атакує власні тканини й органи.

Деякі випадки холодової кропив'янки можуть служити сигналом про інші серйозні захворювання, такі як хронічний лімфоцитарний лейкоз, кріоглобулінемія, лімфосаркома, сифіліс, або інші інфекційні захворювання. Симптоми можуть включати висипання, свербіж, почервоніння та набряклість.

Симптоми холодової алергії можуть бути помірними (охоплюють невелику ділянку тіла), або тяжкими. У важких випадках можуть виникати ускладнення, зокрема, втрата свідомості, пришвидшене серцебиття, ангіоневротичний набряк, або ускладнене дихання.

Методи лікування та запобігання

Для лікування алергії на холод використовують антигістамінні Препарати. Їх застосовують як перед контактом із холодом для запобігання алергічної реакції, так і після – для полегшення симптомів.

Крім того, фахівці радять людям, які схильні до такої реакції на холод, поступово звикати до нього, наприклад, за допомогою процедур загартовування. Цей метод можна використовувати лише після консультації з лікарем.

Відомо також, що у разі важких реакцій, введення гормону (ін'єкції епінефрину) можуть сповільнити процес алергії.

Людям, схильним до холодової алергії, важливо також дотримуватися ретельного зволоження шкіри.

Джерело: 5692.com.ua