В уряді повідомили, якими будуть видатки на НСТУ, Держкіно, Інститут книги і спорт у зміненому бюджеті

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що змінами до державного бюджету на 2020 рік на фінансування Суспільного мовлення буде передбачено 1,2 мільярда гривень.

«Повністю поділяю твердження, що діяльність суспільного мовлення є особливо важливим у кризові часи. Саме тому на фінансування НСТУ уряд виділяє 1,2 млрд гривень, що більше, ніж було передбачено у 2019 році. Цьогоріч уже скасовані Євробачення та Олімпійські ігри, на які в бюджет закладалися додаткові кошти. Тому запропоновані зміни не мають бути суттєво відчутними для Суспільного», – написав Шмигаль на офіційній сторінці у фейсбуці.

За його словами, уряд переглянув фінансування культури з акцентом на найбільш значущі проєкти.

«Так, вдалося зберегти 60% фінансування Державної агенції з питань кіно. Після стабілізації ситуації в країні показники обов’язково будуть переглянуті. Зі свого боку, готовий виступати посередником для залучення приватного капіталу для українських кіномитців. Вдалося знайти кошти на часткове фінансування діяльності Українського Інституту книги. А також – збереження історико-культурної і архітектурної спадщини в національних і державних заповідниках (469 млн грн). Майже в повному обсязі збережено фінансову підтримку національних театрів (1,2 млрд грн)», – заявив прем’єр.

Читайте також: Митці України виступили проти скорочення видатків на культуру

Він додав, що цього року у світі скасовано або перенесено на наступний рік більшість спортивних змагань, тому «уряд пропонує дещо скоротити видатки на спорт».

Раніше Шмигаль заявив, що у зміненому бюджеті збережені видатки на культуру та освіту.

У першому оприлюдненому цього тижня проєкті змін до бюджету Міністерство фінансів планувало позбавити фінансування низку інституцій у сфері культури через карантин: Держкіно – на 750 мільйонів гривень, Український культурний фонд – на 500 мільйонів гривень, Інститут книги – на 150 мільйонів гривень, напрямок туризму – 240 мільйонів гривень. Уряд закликали не робити цього.