У Берліні відбулася прем’єра фільму Сенцова та Сеітаблаєва «Номери»

Прем’єра фільму «Номери» за однойменною п’єсою українського режисера Олега Сенцова. Над стрічкою, дистанційно, працював сам Сенцов та його колега Ахтем Сеітаблаєв.

Фільм включений в спеціальну програму 70-го Берлінського кінофестивалю, який відкривається 20 лютого. Організатори фестивалю зазначили, що фільм «був створений при неможливих обставинах, в ситуації екзистенціального вакууму».

Стрічка заснована на однойменній п'єсі Сенцова, написаної в 2011 році. На застарілому стадіоні 10 біатлоністів під наглядом двох суддів існують, підкоряючись древнім правилам, записаним у великому фоліанті, який ніхто з них не читав. У кожного є свій номер, і все поклоняються божеству, якого звуть Нуль. Мало-помалу загострюються протиріччя, назріває бунт, і номери перестають підкорятися правилам. Наслідки непередбачувані. «Це універсальна історія, і за 10 років вона не втратила актуальності. Це не історія про Росію, це про будь-яке суспільство. Всі революції схожі одна на одну», – зазначив Сенцов.

«У цьому фільмі ми розмірковуємо про честь, про гідність, про мрії, про боягузтво та хоробрість. Я був у кінці лютого 2014 року в Криму під час окупації нашої з Олегом батьківщини, і пам’ятаю свій страх. Олег показав мені, що означає не боятися», – сказав Ахтем Сеітаблаєв.

Олег Сенцов розповів після прем’єри, як він протягом року в листах з табору давав інструкції знімальній групі. Фільм він побачив вже після повернення в Україну.

Прем’єра в берлінському театрі була запланована ще до звільнення українського режисера з російського ув’язнення. Олег Сенцов і Ахтем Сеітаблаєв нагадали глядачам, що в Росії і на Донбасі залишаються близько ста політичних ув’язнених. «У нас спільна біда, і звуть її Путін», – сказав Олег Сенцов.

Прем’єра фільму в Україні запланована на осінь 2020 року.

Картина є копродукцією України (435 FILMS) та Польщі (Apple Film Production) за підтримки Міністерства культури України та Польського інституту кіно.