Журналіст Радіо Свобода Микола Семена в Києві: дуже скучив за роботою

Журналіст проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Микола Семена після прибуття до Києва заявив, що «дуже скучив за роботою».

«Це таке гірке незвичайне відчуття, коли ти 50 років займався своєю професією, і тут раптом у тебе її відібрали. І ти бачиш навколо себе інформацію, яку можна було б взяти і передати до редакції, а ти не можеш це зробити. Я не бажаю нікому такого пережити, нікому з колег пережити таке відчуття», – сказав Семена у коментарі Крим.Реалії.

22 вересня 2017 року в Сімферополі підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд засудив Миколу Семену до двох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Його звинувачували в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії».

У грудні підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Журналіст стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне вираження думки».

28 січня 2020 року Микола Семена отримав постанову від підконтрольного Росії Залізничного районного суду Сімферополя про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості.

18 лютого журналіст виїхав з Криму на материкову частину України. Він не планує повертатися на анексований півострів. Наступного дня Семену зустріли на вокзалі в Києві. Він лікуватиметься в «​Державній науковій установі «​Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини»​ Державного управління справами.

За останні роки у 69-річного журналіста почалися проблеми зі здоров'ям. Ще на етапі судових розглядів з'ясувалося, що у нього серйозні проблеми із серцем та хребтом. Отримати належне лікування в Криму він не міг, оскільки там немає профільних кваліфікованих фахівців. Лікувати його погодилися фахівці Київського інституту нейрохірургії, але російські слідчі відмовили Миколі Семені у можливості лікування там. Від запропонованої йому альтернативи у московських клініках журналіст відмовився.