Зеленський та Байден домовились про постачання ATACMS для України

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден домовились про постачання ATACMS.

Як повідомляє РБК-Україна, про це він розповів під час свого вечірнього звернення.

За словами Зеленського, із Байденом було обговорено питання захисту України від російських атак. Зокрема, постачання ППО Patriot для захисту Харкова. Він зауважив, що Україна працює зі своїми партнерами для збільшення захисту від терору РФ.

Зеленський заявив, що сьогодні було вирішено питання постачання в Україну ракет ATACMS.

"Сьогоднішній результат – у домовленостях про ATACMS для України всі крапки розставлені. Дякую, пане Президенте! Дякую, Конгресе! Дякую, Америко", – сказав Зеленський.

ATACMS для України

Вперше Україна запросила у США передачу далекобійних ракет ATACMS ще у 2023 році. Ці ракети здатні знищувати цілі на відстані до 300 кілометрів, а військову ЗСУ можуть запускати їх за допомогою реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Вже у жовтні минулого року ЗСУ завдали ракетного удару по аеродромах у Бердянську та Луганську. Тоді у Росії скаржилися, що для цього було задіяно ракети ATACMS. Пізніше Білий дім підтвердив передачу Україні ракет, але із дальністю до 165 кілометрів.

При цьому в американських ЗМІ писали, що такі ракети було передано у невеликій кількості.

Після цього питання передачі ATACMS на 300 кілометрів не перестало бути актуальним. Топ-генерал США Чарльз Браун нещодавно заявляв, що можливі поставки "вже не такі ризиковані", як це було раніше.

Більш детально про ATACMS – у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.