Зеленський: не допустимо, щоб у Росії залишилась можливість маніпулювати духовністю і руйнувати наші лаври

Україна не допустить, щоб у Росії залишилась можливість маніпулювати духовністю і руйнувати наші лаври, заявив президент України Володимир Зеленський.

«Є цього тижня рух і на зміцнення нашої духовної незалежності. Суспільство це бачить. І я бачу схвалення українцями цих наших кроків – цілком законних. І ми продовжимо цей наш рух. Ми не допустимо, щоб у держави-терориста залишилась хоча б якась можливість маніпулювати духовністю нашого народу, руйнувати українські святині – наші лаври – або красти з них будь-які цінності», – сказав він у своєму відеозверненні.

Київ, 27 липня 2013 року. Намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ (Московського патріархату) Павло (Лебідь), нагороджений державною нагородою Росії, і російський президент Володимир Путін на території лаври перед початком зустрічі з членами синоду УПЦ (МП) ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

УПЦ (МП) має покинути Києво-Печерську лавру. Кінець епохи Московського патріархату?

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» 10 березня оголосив про розірвання договору оренди з Українською православною церквою (Московського патріархату).

В УПЦ (МП) заявили, що в листі керівництва Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» «жодної інформації про юридичні підстави для таких дій не зазначено. Що ж до роботи згаданої у листі групи (Міжвідомчої робочої групи), то про зміст її висновків ніде не повідомлялося, а складалися вони, вочевидь, упереджено та з грубим порушенням юридичних норм».

В УПЦ (МП) стверджують, що єдиною підставою для виселення їх з Лаври «є забаганка чиновників з Мінкульту».

Читайте також: Ткаченко: розірвання договору стосується «усіх приміщень, які орендує УПЦ в Лаврі»

Наприкінці 2022 року заповідник «Києво-Печерська лавра» поінформував УПЦ (МП), що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою.

У грудні минулого року СБУ опублікувала перелік з 10 осіб, які потрапили у «церковний список» санкцій РНБО. Серед них, зокрема, клірик УПЦ (МП), ексдепутат Вадим Новинський та намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь).

Глава ПЦУ Епіфаній під час богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Київ, 7 січня 2023 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Росія продовжує використовувати релігію як зброю – ISW про реакцію Москви на ПЦУ у Лаврі

Документ передбачає зміни до законодавства, якими унеможливлюється діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких розташований на території країни-агресора ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

У Раді зареєстрували законопроєкт, яким може бути припинена діяльність УПЦ (МП)

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !