Захоплений ФСБ катер «Бердянськ» обстріляли з російського вертольота – представник України в ОБСЄ

Український катер «Бердянськ», захоплений ФСБ Росії біля берегів анексованого Криму в 2018 році, був пробитий бронебійним снарядом, випущеним із російського гелікоптера Ка-52. Про це свідчать дані балістичної експертизи, повідомив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський під час засідання форуму ОБСЄ.

«Ми хотіли б звернути увагу делегацій на результати балістичної експертизи ушкоджень, нанесених під час атаки на три українських кораблі і їхні екіпажі з боку Російської Федерації 25 листопада 2018 року. Ці кораблі були повернуті Росією в Україну в листопаді минулого року відповідно до обов'язкового наказу Міжнародний трибуналу з морського права. Пробоїна в катері «Бердянськ» виникла в результаті прямого влучення бронебійним снарядом, випущеним з ударного вертольота Ка-52 ВМФ Росії», – цитує слова представника України «Укрінформ».

Лоссовський також зазначив, що ці докази «чітко підтверджують агресивний і незаконний характер дій, які Росія здійснила в Чорному морі в листопаді 2018 року».

20 листопада 2019 року захоплені біля берегів анексованого Криму за рік до того українські кораблі «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу» повернулися в порт Очакова (Миколаївська область) після року утримання в окупованому Криму. Кількома місяцями раніше Росія звільнила з полону їхні екіпажі – 24 українських військових моряки повернулись додому в рамках двостороннього обміну утримуваними, а не за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права.