Військові РФ відмовляються допомагати «вагнерівцям» вивозити тіла загиблих – ЗМІ

Міністерство оборони Росії відмовляється допомагати угрупованню «приватна військова компанія Вагнера» у транспортуванні тіл убитих бойовиків, повідомляє видання «Верстка» з посиланням на учасників ринку ритуальних послуг.

Один зі співрозмовників видання розповів, що через конфлікт засновника незаконного збройного формування Євгена Пригожина з російським оборонним відомством його угрупованню доводиться вивозити тіла загиблих з підконтрольних Росії територій та прикордонних з Україною регіонів на машинах далекобійників та на техніці, оснащеній холодильниками.

Організувати такі перевезення складно, оскільки в Росії немає спеціальних логістичних компаній для цього. Через це тіла найманців часто так і не видають родичам, і тим доводиться ховати порожні труни, стверджують джерела.

Євген Пригожин (у центрі) із завербованими на війну в Україну в’язнями ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

У Кремлі назвали засекреченими укази про помилування в’язнів, відправлених на війну в Україну – ВВС

«Верстка» також звертає увагу, що на тлі війни з Україною в Росії стали будувати більше цвинтарів. Кількість тендерів на ці цілі за рік зросла у півтора раза.

З початку березня 2022 року російська влада розмістила 39 тендерів на будівництво нових та розширення вже наявних цвинтарів, підрахувала «Верстка» на підставі даних державних закупівель. Найбільший тендер, на 378 мільйонів рублів, у травні 2022 року оголосила адміністрація Хабаровського краю. Йдеться про обʼєкт площею пʼять гектарів. Нові цвинтарі також будуються в Череповці, Улан-Уде, Мурманській та Архангельській областях.

За твердженням Пригожина, «вагнерівців» за їхнім заповітом ховають на спеціальному цвинтарі в Краснодарському краї. Видання The New York Times наприкінці січня повідомляло на підставі аналізу супутникових знімків, що число могил на цвинтарі для «ПВК Вагнера» за останні два місяці зросла всемеро – до 170 поховань. За знімками поховань, які опублікували в соцмережах місцеві активісти, можна припустити, що багато хто загинув у боях поблизу Бахмута та Соледара на Донеччині.

Євген Пригожин на похороні бойовика ПВК «Вагнер» Дмитра Меньшикова ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Вагнерівці». Не вплив, а функція

«Приватна військова компанія Вагнера» – незаконний навіть за російським законодавством збройний підрозділ, який не належить до міністерства оборони Росії чи інших державних структур. Бойовики «Вагнера» беруть участь у наземних операціях у Сирії, Африці та у війні з Україною. Найманців підозрюють у скоєнні численних воєнних злочинів.

З весни 2022 року у ЗМІ стала зʼявлятися інформація, що це угруповання вербує увʼязнених у російських колоніях для участі у війні з Україною в обмін на помилування. Як це оформлюється юридично, досі невідомо. Кремль заявив, що ця інформація засекречена.

Джон Кірбі вказав на те, що минулого місяця Міністерство торгівлі США визначило компанію «військовим кінцевим споживачем» ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Мінфін США визнає «Вагнер» міжнародною злочинною організацією – Кірбі

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !