Військова допомога США допоможе зламати плани Путіна, – директор ЦРУ

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що затвердження Конгресом законопроекту про надання військової допомоги, допоможе Україні протриматися на полі бою до кінця цього року та зламати плани Кремля.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Виступаючи на заході в Президентському центрі Джорджа Буша, керівник ЦРУ закликав Конгрес ухвалити додатковий законопроект про надання військової допомоги України.

"З поштовхом, який дала б військова допомога, як практично, так і психологічно, українці цілком здатні протриматися до 2024 року і розбити зарозуміле уявлення Путіна про те, що час на його боці", – сказав Бернс.

Глава ЦРУ зазначив, що якщо законопроект не пройде через Конгрес, "картина буде набагато гіршою".

"Існує цілком реальний ризик того, що українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року, або, принаймні, поставити Путіна в таке становище, коли він зможе по суті диктувати умови політичного врегулювання", – продовжив він.

Бернс також заявив, що підтримка України зараз – це більше, ніж війна з Росією.

"Йдеться також про Сі Цзіньпіна в Китаї та його амбіціях, наших союзників та партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні. Це справді питання того, чи розуміють наші супротивники нашу надійність і рішучість, та чи розуміють це наші союзники і партнери", – сказав глава ЦРУ.

Законопроект про допомогу США для України

На початку лютого цього року Сенат Конгресу розробив новий законопроект про фінансування військової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню на 96 млрд доларів. На потреби України в ньому передбачені понад 60 млрд доларів.

13 лютого Сенат затвердив цей документ. Однак спікер Палати представників Майк Джонсон кілька місяців відмовлявся виносити документ на голосування нижньої палати.

Днями Джонсон запропонував розділити законопроект про національну безпеку на чотири окремі законопроекти. Тобто фінансування допомоги Україні на 60 млрд доларів буде відокремлене в окремий документ.

Президент США Джо Байден пообіцяв негайно підписати законопроекти Джонсона після їх ухвалення Конгресом.

Голосування за законопроекти заплановане на суботу, 20 квітня.

Що передбачає ініціатива Джонсона стосовно допомоги України – в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.