Війська РФ вночі обстріляли Запорізьку АЕС – «Енергоатом»

Російські війська вночі обстріляли Запорізьку атомну електростанцію, пошкоджено обладнання енергоблоку №6 – єдиного енергоблоку, який працює, повідомляє компанія «Енергоатом».
«Сьогодні, 21 вересня 2022 року, о 01:13 в результаті чергового обстрілу Запорізької АЕС рашистськими терористами було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС. Внаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива», – повідомляє компанія у телеграмі.
В «Енергоатомі» додають, що о 02:00 співробітники ЗАЕС змогли налагодити живлення власних потреб енергоблоку №6 від системи шин інших енергоблоків станції, дизель-генератори 6-го енергоблоку були вимкнені і переведені в режим чергування.
«Рашисти продовжують вчиняти акти ядерного тероризму на атомних станціях України. Їх не зупиняє навіть присутність на майданчику Запорізької АЕС інспекторів МАГАТЕ. Від цієї організації ми в черговий раз очікуємо більш рішучих дій щодо припинення агресивних дій Росії проти цивільних ядерних об'єктів України», – наголошують в «Енергоатомі».

Читайте також: «Повне безумство!» Що стоїть за ракетним ударом Росії по Південноукраїнській АЕС?

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС, як це пропонують в ООН. Станція неодноразово піддавалася обстрілам, сторони звинувачують одна одну в обстрілах АЕС. 5 серпня сталося вперше в історії станції на певний час повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

На початку вересня місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС. 2 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що два експерти організації продовжать роботу на АЕС на постійній основі.

Міністр енергетики України Герман Галущенко назвав цю резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ прикладом адекватної відповіді міжнародної інституції на дії країни-терориста. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

У МАГАТЕ ухвалили резолюцію щодо ЗАЕС. Галущенко: «адекватна відповідь»

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !