В ОГП повідомили про новий заочний суд над Януковичем і його головним охоронцем

В Україні заочно судитимуть колишнього президента Віктора Януковича і ексзаступника начальника Управління державної охорони України – начальника служби безпеки президента України у справі про підбурювання до дезертирства і організацію незаконного переправлення через держкордон.

Як повідомив Офіс президента, таке рішення було ухвалене судом за участі прокурорів ОГП. Це дозволяє провести судовий розгляд й ухвалити кінцеве рішення за висунутим обвинуваченням без участі обвинувачених, зауважили в прокуратурі.

«Слідством встановлено, що 23 лютого 2014 року експрезидент України, діючи спільно з начальником служби своєї безпеки та представниками РФ, повітряними і морськими суднами військово-морських сил держави-агресора двічі незаконно перетнув держкордон України і переправив через нього не менше ніж 20 осіб до РФ», – йдеться в повідомленні.

Імпровізований меморіал на вулиці Інститутській у Києві, де було масово розстріляно беззбройних учасників Революції гідності. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Революція гідності була проти корупції і свавілля влади: які результати розслідування «справи Майдану»

«Цього ж дня колишній президент, перебуваючи на території військової частини Чорноморського флоту Російської Федерації в районі Козацької бухти в Севастополі, підбурював військовослужбовців Управління державної охорони України, які безпосередньо виконували завдання по забезпеченню його особистої охорони, до вчинення дезертирства», – додали в прокуратурі.

Януковичу інкримінують організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та підбурювання до вчинення дезертирства, його колишньому охоронцю – організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України і дезертирство.

Тодішні президент України Віктор Янукович (праворуч) та міністр юстиції Олександр Лавринович, 5 жовтня 2010 року. Фото ілюстративне ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Швейцарія вирішила розпочати процедуру конфіскації активів Януковича та його оточення

Віктор Янукович і його соратники втекли з України взимку 2014 року після масових розстрілів у центрі Києва під час подій Євромайдану. Наразі президент-утікач переховується за кордоном, найімовірніше, – в Росії. Йому інкримінують низку злочинів.

У січні 2019 року суд у Києві заочно засудив Віктора Януковича до 13 років ув’язнення. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Провину свою він заперечує.

У період з 18 до 20 лютого 2014 року в центрі Києва загинули понад сто людей, найбільше – 20 лютого. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею». Серед загиблих були і більш ніж десяток силовиків.

Суд також зобов’язав «Партію регіонів» передати майно, кошти та інші активи партії у власність держави ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Суд заборонив діяльність «Партії регіонів»

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !