Україна подала низку термінових вимог до ЄСПЛ щодо захисників «Азовсталі»

Україна подала низку термінових вимог до ЄСПЛ щодо захисників «Азовсталі», повідомляється у спільній заяві Мін’юсту та Міністерства закордонних справ.

«23 серпня Україна подала низку нових термінових вимог у порядку Правила 39 Правил ЄСПЛ щодо забезпечення права на життя та заборону катування.. стосовно українських захисників «Азовсталі», які, самовіддано тримаючи оборону до останнього, потрапили до полону російських окупантів. Україна також вимагає вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду так званих «трибуналах» та інших показових судилищах, зрежисованих російськими загарбниками», – йдеться у заяві.

Читайте також: Україна закликає світову спільноту не допустити судилища над полоненими захисниками Маріуполя – заява

Окремо Україна звернулася до ЄСПЛ з вимогою змусити Росію надати інформацію щодо утримання та медичного забезпечення, якого потребують українські військовополонені.
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що захисники Маріуполя є комбатантами, законними учасниками воєнних дій, тому у разі потрапляння в полон, вони отримують статус військовополонених, який вимагає належного поводження на основі Женевської конвенції.

«Проведення будь-яких судилищ над військовополоненими в цілях пропаганди забороняється і прирівнюється до воєнних злочинів. Ми звертаємося до світу з вимогою використати всі наявні механізми задля захисту наших військовополонених і притягнення РФ та конкретних осіб до відповідальності за їхні злочини», – сказав міністр.

Ці вимоги подані в межах міждержавної справи «Україна проти Росії» щодо порушення прав людини.

Російська сторона кілька разів заявляла про намір судити українського добровольчого полку «Азов», які, серед інших, були захисниками Маріуполя ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Росія може завдати ракетний удар по полонених із «Азовсталі» під час «суду» в Маріуполі – ГУР

У травні після кількох місяців оборони Маріуполя кілька сотень українських бійців взяли в полон. Як наголошували у спільній заяві сили безпеки та оборони, така «операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом», альтернативи на кшталт екстракшн не було, а вибір був між операцією з порятунку (згода на полон) і загибеллю на «Азовсталі».

Російська сторона кілька разів заявляла про намір судити бійців українського добровольчого полку «Азов», які, серед інших, були захисниками Маріуполя.
Ватажок угруповання «ДНР» Денис Пушилін заявив, що перший «трибунал» над українськими військовими у Маріуполі організують до кінця літа.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що російські окупанти на 24 серпня готують у Маріуполі показовий «суд» над українськими військовополоненими.

Рідні та близькі полонених оборонців Маріуполя вимагають негайно повернути українських військовополонених додому. Запоріжжя, 3 серпня 2022 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Після заяв Зеленського угруповання «ДНР» все одно хоче провести «суд» над українськими військовими

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !