Україна досі не отримала офіційних списків загиблих військовополонених в Оленівці – ГУР

Україна досі не отримала офіційних списків загиблих військовополонених в Оленівці, заявив представник пресслужби Головного управління розвідки МОУ Андрій Юсов.
«Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими одразу звернувся до РФ стосовно надання списків загиблих поранених внаслідок цього теракту, який було вчинено окупантами, а також щодо повернення тіл загиблих українських захисників. Офіційних відповідей в рамках міжнародного права, Женевської конвенції росіяни досі не надали», – розповів він в ефірі національного телемарафону.
За його даними, нині є можливість користуватися оприлюдненими в Інтернеті списками, але немає підстав їм довіряти, вони не підтверджені.
«Щодо тіл загиблих – вони також мають бути повернені до України. Аргументація щодо проведення слідства..Якщо це слідство без залучення міжнародних експертів, не в рамках МКС, то про об'єктивне розслідування тут не може йтися. І є питання термінів – чи це не просто затягування часу. Оскільки слідство може тривати місяці або роки. Поки що Росія не поводить себе як країна, яка хоче довести свою непричетність до цього злочину», – зазначив він.
За словами Юсова, Україна також наполягає на поверненні українських військовополонених, які зазнали поранень внаслідок вибуху в Оленівці.

Читайте також: Сестра полоненого: ООН і Червоний Хрест «нічого не роблять» для полонених «азовців»

У ніч на 29 липня один із бараків виправної колонії у селищі Оленівка на Донеччині був зруйнований. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених, яких там утримували.

Як стверджує українська влада, Росія організувала напад на колонію в Оленівці і масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити і дискредитувати українські сили, зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну. Міноборони Росії заявило, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.

1 серпня в ефірі телемарафону генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що, за попередніми висновками міжнародних експертів, причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя, а не ракетний обстріл з боку українських сил, як заявила російська сторона.

Територія колонії в Оленівці після вибуху 28 липня в бараку, де перебували українські військовополонені. Супутниковий знімок Maxar Technologies, датований 30 липням 2022 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

ОПУ: аналіз фото з Оленівки свідчить про термобаричний вибух всередині будівлі колонії

Загреб, Хорватія, 31 липня 2022 року. Плакат на акції протесту проти вбивства українських військовополонених у колонії в Оленівці, що на окупованій частині Донецької області ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

На Заході вимагають відповідальності за «масове вбивство» в Оленівці

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !