У ЄС відреагували на мирну ініціативу Бразилії щодо України

У Єврокомісії прокоментували пропозицію Бразилії створити аналог «Групи Двадцяти» за участю країн Латинської Америки, Китаю та ОАЕ для досягнення миру в Україні.
«Росія й тільки Росія відповідальна за незаконну й неспровоковану агресію проти України. Нема питань про те, хто агресор, а хто жертва. Росія вбиває цивільних українців, знищує українську цивільну інфраструктуру, викрадає українських дітей, викрадає також українське майно й території. А ЄС зі США й іншими міжнародними партнерами допомагають Україні забезпечити її законне право на самозахист. Росія порушила статут ООН, це визнала і Бразилія, яка разом з понад 140-ка країнами засудила її агресію щодо України в ООН, закликала зупинити її і відвести війська за межі міжнародно визнаних кордонів України», – нагадав представник Єврокомісії із зовнішньополітичних зв’язків Петер Стано, на прохання Радіо Свобода коментуючи заяви бразильського президента.
У Єврокомісії також нагадали, що цю ж заяву зробила «Група Двадцяти», до якої входить і Бразилія, під час своєї останньої зустрічі на Балі 16 листопада 2022 року.
Стано зауважив, що Москві неодноразово пропонували сісти за стіл переговорів, але відповіддю стало повномасштабне вторгнення РФ на територію України у лютому минулого року.
Відтоді, зауважив речник Єврокомісії, «численні діячі намагалися запропонувати мир», однак кожна така спроба натикалася на нову ескалацію з боку Росії та її президента.

«Він (президент Путін – ред.) почав використовувати енергетику як зброю, голод як зброю, цим самим зачіпаючи не лише українців, але й інших людей по всьому світу, використовував із такою ціллю і зиму, а також він удався до ядерного залякування і погроз», зауважив Стано.
За його словами, у цих умовах Євросоюз підтримує будь-яку мирну ініціативу, яка «спонукатиме Путіна припинити продовження цієї незаконної агресії».
«ЄС, звісно, підтримує встановлення миру якнайшвидше. Але давайте не забувати: Україна – жертва. Тож Україні й вирішувати, на яких умовах мають починатися переговори про мир», – підсумував Стано.

Напередодні президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва закликав до створення аналогу «Великої двадцятки» для досягнення миру в Україні за участю країн Латинської Америки, Китаю та ОАЕ. Він розповів, що спілкувався з президентами Об’єднаних Арабських Еміратів і Китаю про створення групи країн, подібної до «Групи двадцяти» (G20), для посередництва в війні Росії проти України.

Напередодні президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва закликав до створення аналогу «Великої двадцятки» для досягнення миру в Україні ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Після заяви щодо України президент Бразилії зустрінеться з Лавровим