У СІЗО Сімферополя тримають десятки українців, викрадених на окупованих територіях – «Агентство»

У СІЗО Сімферополя утримують від 50 до 100 громадян України, яких було захоплено російською армією чи спецслужбами на окупованих територіях України та вивезено до Криму, повідомляє російське видання «Агентство».

«Декого з них ФСБ звинувачує у тероризмі, проте українська сторона вважає їх військовополоненими. Іншим звинувачень не висунули і тримають на тій підставі, що вони «чинили опір спеціальній військовій операції», – про це розповіли «Агентству» три адвокати, які представляють інтереси затриманих або знають про такі випадки від інших ув’язнених.

Колаж ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Викрали в Мелітополі, «судять» у Криму: нові подробиці у справі Ярослава Жука

Кримський адвокат Еміль Курбедінов сказав, що в СІЗО Сімферополя на кінець листопада перебували близько 10 жінок і не менше ніж 50-60 чоловіків – громадян України. Їх утримують там по кілька місяців, деяких – від березня і квітня.

Адвокат Олексій Ладін, який також працює в Криму, сказав «Агентству», що у СІЗО Сімферополя перебувають не менше від сотні громадян України. При цьому у вересні в столиці Криму було відкрите друге СІЗО, як вважають юристи, спеціально для громадян України. Усі адвокати знають про те, що затриманих в Україні привозять до нового ізолятора, а, крім ФСВП Росії, його охороняє ФСБ Росії.

Деякі затримані провели у СІЗО кілька тижнів чи місяців і були відпущені: таких, за словами Курбедінова, 7-8 осіб. Їхні імена юрист не називає з міркувань безпеки, з Криму вони виїжджали на територію Росії. «Вони не розуміють, за що їх затримували і чому потім відпускали», – каже юрист. Один із відомих йому випадків – відправлена до СІЗО українка, яка з чоловіком та двома дітьми в’їхала до Криму. «Вона говорила, що не розуміє, чому її вирішили відправити в ізолятор, в якому вона провела 1,5 місяці, поки чоловік із дітьми чекав її в орендованій квартирі в Криму», – каже Курбедінов.

Здебільшого дітей вивозять з окупації до Криму чи РФ з дозволу батьків, але потім не повертають ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Примусове переміщення» з окупації. Навіщо Росії українські діти?

Третій адвокат знає про «десятки затриманих» у СІЗО Сімферополя, але попросив не називати його імені, оскільки це може бути небезпечним для нього самого та його довірителів. Він розповів «Агентству», що в цій установі перебувають дві категорії громадян України. Перша група – ті, хто втік від боїв на територію Росії, на кордоні був підданий допитам і перевіркам гаджетів і затриманий, оскільки російські спецслужби вирішили, що ці люди мають відношення до ЗСУ чи «добровольчих батальйонів». Друга – люди, які привезені до СІЗО Сімферополя з окупованої території України.

Російська влада та суди підтверджують затримання на окупованих територіях українців, але не називають їхню кількість.

Раніше повідомлялося, що затриманого у червні цього року в окупованому Росією Мелітополі українського волонтера Ярослава Жука тримають у сімферопольському СІЗО, його звинувачують у «акті міжнародного тероризму».

Перед цим повідомлялося, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму залишив у СІЗО громадянина України, ветерана АТО Павла Запорожця, який був затриманий в окупованому російською армією Херсоні.

30 липня стало відомо, що в окупованому Генічеську 22 липня російські силовики затримали екскомандира розвідувального корабля Військово-морських сил України «Славутич» Олексія Кисельова. Після цього, за даними Кисельова, російські силовики вивезли його до Криму та помістили до СІЗО.

«Окупанти тримають без надання доступу адвокатам, без повідомлення рідних низку громадян у Криму», – повідомила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

У Крим повернулася масова практика насильницьких зникнень – правозахисники

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !