У РФ затримали американського військового: у чому його намагаються звинуватити

У Росії минулими вихідними затримали військовослужбовця США, який приїхав до Росії з Південної Кореї з особистих справ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на NBC News.

За даними видання, його нібито підозрюють у крадіжці. Джерела у Держдепі зазначають, що військовослужбовець – старший сержант. Він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Росія повідомила про те, що сталося, американську сторону. Посольство США в Росії домагається консульського доступу до свого громадянина, зазначає телеканал.

Чоловік проходив службу у складі американського контингенту у Південній Кореї та приїхав до Росії самостійно. Представник Міністерства оборони США Синтія Сміт уточнила, що солдата було затримано у Владивостоці за "звинуваченням у скоєнні злочину".

"Росія повідомила Держдепартамент США про затримання відповідно до Віденської конвенції. Армія повідомила його сім'ю, а Держдепартамент надає солдату відповідну консульську підтримку", – сказала Сміт.

Представник армії США у розмові з журналістами NBC News підтвердив затримання військового та уточнив, що інцидент стався у Владивостоці. Ім'я затриманого та інші подробиці наразі невідомі.

Арешти американців у РФ

В останні роки РФ затримала кілька громадян США, намагаючись звинуватити їх у різних злочинах, частину з них відпустили. Найвідомішими є арешти Евана Гершковича та Пола Вілана.

Гершкович є репортером Wall Street Journal. Він близько шести років жив у Москві, висвітлював події в Росії та Україні, але був затриманий працівниками ФСБ РФ та заарештований за звинуваченнями у шпигунстві, які сам журналіст, а також уряд США категорично заперечують.

У свою чергу, Вілан – ветеран морської піхоти США. Його помістили до в'язниці в РФ за такими ж звинуваченнями у шпигунстві. Він повністю заперечує звинувачення, висунуті російською владою.

Наприкінці 2023 року повідомлялося, що Росія відхилила пропозицію США щодо звільнення американських громадян Евана Гершковича та Пола Вілана.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.