У поліції розповіли, як готуються до богослужіння ПЦУ в Лаврі

Поліція готується до забезпечення правопорядку під час богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, сказав начальник головного управління Нацполіції в Києві Іван Вигівський.
«Поліція Києва готується до забезпечення правопорядку під час богослужіння в Успенському соборі Лаври… сама подія – історична. Буде залучено загалом близько 3000 правоохоронців, з них – майже 1700 поліцейських», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Свято-Успенський собор Києво-Печерської лаври ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Богослужіння ПЦУ в Лаврі може прискорити процес об’єднання церков – релігієзнавці

За його словами, «певна кількість» поліцейських буде нести службу по периметру Лаври і безпосередньо на території Верхньої лаври, де розташований, серед іншого, Успенський собор.
«Наша задача – не допустити порушення правопорядку, провокацій будь-яких. Ми, звісно, готуємося до цього і готові. На даний час немає інформації про можливі провокації», – додав Вигівський.

Читайте також: У Мінкультури розповіли, як ПЦУ отримала дозвіл на богослужіння в головному соборі Лаври

Напередодні у Православній церкві України повідомили, що предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить у свято Різдва Христового за юліанським календарем, 7 січня, богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Українська православна церква (Московського патріархату) наполягає на протиправності розірвання договору оренди Успенського собору та Трапезного храму, унаслідок ці два храми Верхньої лаври повернулися від УПЦ (МП) у власність держави.

Успенський собор Києво-Печерської лаври, а праворуч від нього Трапезна церква з палатою
Успенський собор Києво-Печерської лаври, а праворуч від нього Трапезна церква з палатою

В УПЦ (МП) також невдоволені наміром ПЦУ провести богослужіння в Успенському соборі і кажуть, що це мало б викликати «питання у правоохоронних органів».
«Очікується, що адміністрацією (заповідника – ред) буде вжито необхідних заходів для недопущення свавілля з боку ПЦУ на охоронній музейній території. У протилежному випадку саме ж керівництво нестиме кримінальну відповідальність за можливі збитки, пов’язані з використанням собору особами, з якими не укладено жодних документів, що гарантують відповідальність за збереження архітектурної пам’ятки ХІІ століття, якою є Успенський собор Лаври», – заявляють в УПЦ (МП).

Читайте також: УПЦ (не) Московського патріархату: чи може держава заборонити церкву?

Як повідомляв 5 січня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, завершилася передача Успенського собору та Трапезної церкви від Української православної церкви (Московського патріархату) в користування держави. За його словами, ця процедура відбувалася за участі представників УПЦ (МП).

Новозбудовані приміщення на території Києво-Печерської лаври ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Руйнування пам’яток, якими користується УПЦ (МП) на території Лаври: розслідування триває п’ятий рік

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !