У МАГАТЕ ухвалили резолюцію щодо ЗАЕС. Галущенко: «адекватна відповідь»

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 країн-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької АЕС в Україні, повідомляє агенція Reuters.
Текст резолюції, у якій є заклик до Росії «негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні», був ухвалений 26 голосами «за», дві країни виступили «проти», ще сім утрималися.

За даними агенції, Росія та Китай були країнами, які проголосували проти, а Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, В’єтнам, Індія та Пакистан утрималися.

Рада «висловлює жаль з приводу постійних насильницьких дій Російської Федерації проти ядерних об'єктів в Україні, включаючи триваючу присутність російських сил і персоналу (російського ядерного органу) Росатома на Запорізькій атомній електростанції», йдеться в резолюції.

Ця резолюція є вже другою, прийнятою Радою керуючих МАГАТЕ щодо вторгнення Росії в Україну, зміст цих документів дуже схожий, хоча перша резолюція була ухвалена в березні.

Міністр енергетики України Герман Галущенко назвав цю резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ прикладом адекватної відповіді міжнародної інституції на дії країни-терориста. За його словами, це приклад недвозначного рішення, коли все названо своїми іменами, і «терорист не зможе сховатися за зливою маніпулятивних заяв».

"; //parse XFBML, because it is not nativelly working onload if (!fbParse()) { var c = 0, FBParseTimer = window.setInterval(function () { c++; if (fbParse()) clearInterval(FBParseTimer); if (c === 20) { //5s max thisSnippet.innerHTML = "Facebook API failed to initialize."; clearInterval(FBParseTimer); } }, 250); } } }; thisSnippet.className = "facebookSnippetProcessed"; if (d.readyState === "uninitialized" || d.readyState === "loading") window.addEventListener("load", render); else //liveblog, ajax render(); })(document);

Російські війська захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. Станція неодноразово піддавалася обстрілам. 5 серпня сталося вперше в історії станції на певний час повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

На початку вересня місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС. 2 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що два експерти організації продовжать роботу на АЕС на постійній основі.

Раніше директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі повідомив, що, на його думку, Україна та Росія «виявили інтерес» до пропозиції демілітаризації Запорізької АЕС ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

МАГАТЕ пропонує зону безпеки навколо ЗАЕС, Київ наполягає на деокупації

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !