У МАГАТЕ кажуть, що останній обстріл ЗАЕС не призвів до «безпосередньої загрози ядерній безпеці»

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявляють, що обстріл у суботу поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) завдав певної шкоди, але радіація на нормальному рівні, заявив 9 серпня генеральний директор агентства Маріано Ґроссі.

«За даними України, суботня подія – яка сталася через день після того, як попередній обстріл пошкодив зовнішню систему електропостачання станції – поранив українського охоронця на ЗАЕС. Він також пошкодив стіни, дах і вікна в зоні сховища відпрацьованого ядерного палива… Але видимих пошкоджень ні контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом, ні захисного периметра об'єкта не було», – йдеться у повідомленні.

Ґроссі додав, що на основі наданої інформації експерти МАГАТЕ оцінили «відсутність безпосередньої загрози ядерній безпеці внаслідок суботнього інциденту».

При цьому у МАГАТЕ кажуть, що обстріли 5-6 серпня порушили практично всі сім незамінних компонентів ядерної безпеки, включно з тими, що стосуються фізичної цілісності атомної електростанції, функціонування систем безпеки та захисту персоналу.
Генеральний директор МАГАТЕ Маріано Ґроссі повторив свою серйозну стурбованість ситуацією на ЗАЕС і те, що будь-які військові дії, які загрожують ядерній безпеці, повинні бути припинені.

На думку Олексія Данілова, МАГАТЕ нічого не зробило для того, щоб не дати Росії шантажувати світ вибухом на окупованій Запорізькій атомній електростанції ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Данілов звинуватив МАГАТЕ у бездіяльності щодо ситуації на ЗАЕС

Станом на 08:00 10 серпня, за даними «Енергоатому», Запорізька АЕС працює з «ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки». В агентстві наголошують, що періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

5 серпня стало відомо, що Запорізька атомна станція відключила від мережі один із трьох енергоблоків, що працюють, через російські обстріли. За даними «Енергоатома», обстріли були приблизно о 14:30, а потім ще ввечері – було три «прильоти» біля промислового майданчика ЗАЕС. Натомість російська сторона звинуватила українських військових в обстрілі АЕС.

Як повідомили в «Енергоатомі», 6 серпня російські окупанти вкотре здійснили ракетні обстріли Запорізької АЕС та міста Енергодар – влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Запорізька АЕС є найбільшою в Європі ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Потенційна катастрофа від Уралу до Лісабону»: реакція світу на дії Росії на Запорізькій АЕС

Від 4 березня Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !