У Генштабі ЗСУ розповіли про удари по армії РФ та наступальні дії противника

Російські війська не припиняють ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. За добу підрозділи Сил оборони відбили атакиокупантів в районах населених пунктів: Яковлівка, Бахмут, Бахмутське, Олександропіль, Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка Донецької області. Про це повідомив Генштаб ЗСУ вранці 30 жовтня.

«Ворог продовжує обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни», – йдеться в повідомленні.

Протягом минулої доби, зауважили в Генштабі ЗСУ, війська РФ завдали 5 ракетних та 23 авіаційних удари, здійснили понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

«Від цієї злочинної діяльності постраждали райони більш як 45 населених пунктів. Серед них – Словʼянськ і Сіверськ Донецької області, Запоріжжя та Новоолександрівка на Херсонщині», – зазначили в повідомленні.

Російські війська почали вдвічі щільніш мінувати українські території під час відступу, зазначив міністр Денис Монастирський ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Російські військові почали вдвічі щільніше мінувати території – Монастирський

У Генштабі також повідомили про низку російських обстрілів на різних напрямках. І зазначили, що продовжує зберігатися загроза завдання ракетних ударів та задіяння ударних БпЛА з території Білорусі.

«Республіка Білорусь і надалі підтримує збройну агресію РФ проти українців. РФ продовжує перекидання окремих підрозділів на територію цієї країни. Так, 26 жовтня, відзначено прибуття на залізничну станцію Брест ешелону військової техніки з РФ. Разом з військовослужбовцями збройних сил РФ прибувають так звані «кадирівці». Крім того, російські військових помітили в населених пунктах між містами Брест та Малорита», – йдеться в повідомленні.

У Держприкордонслужбі кажуть, що поки що створення ударного угруповання на території Білорусі не фіксується ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

ДПСУ про ситуацію на кордоні з Білоруссю: чисельність білоруських військових залишається незмінною

За даними Генштабу, авіація Сил оборони протягом доби завдала по військах РФ 32 удари: із них 23 – по районах зосередження озброєння та військової техніки, 3 – по взводних опорних пунктах, а також 6 по позиціях протиповітряної оборони противника. Воїни української протиповітряної оборони, за цими ж даними, збили ракету «Іскандер-К» та 2 БпЛА противника «Орлан -10».

«Підрозділи ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 2 засоби протиповітряної оборони та 9 інших важливих військових об’єктів противника», – йдеться в повідомленні.

Перевірити ці дані в умовах війни неможливо.

Розпочалась двісті сорок дев’ята доба протистояння України російському широкомасштабному вторгненню.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнили майже усю окуповану до того частину Харківщини.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей. Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств. РФ відкидає звинувачення у воєнних злочинах.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були під російською окупацією.

Управління Верховного комісара ООН із прав людини станом на 23 жовтня верифікувало 6 374 випадків загибелі (щонайменше 402 дитини) і 9 776 випадки поранення цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабної війни, розпочатої Росією 24 лютого 2022 року. В ООН наголошують, що реальні цифри – значно вищі.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !