У Білорусі порушили 30 справ щодо «рейкових партизанів»

Слідчий комітет Білорусі порушив понад 30 кримінальних справ за статтею «Терористичний акт», частина з них розслідується, деякі з них вже направлені до прокуратури для подальшого розгляду в суді. Про це, коментуючи справи щодо «рейкових партизанів», заявив заступник голови СК Анатолій Васильєв в інтерв'ю газеті «СБ. Білорусь сьогодні», повідомляє білоруське бюро Радіо Свобода.

«У низці кримінальних справ обвинувальний вирок вже набрав законної сили. Зокрема, йдеться про теракти на залізницях та автомобільних дорогах», – заявив Васильєв.
За його словами, справи порушено за статтями «Терористичний акт» та «Зрада державі».
Один із випадків стосується 40-річного жителя Мінської області, який спалив релейну шафу, через що затримались 22 вантажні та 17 пасажирських поїздів. У чоловіка нібито був із собою пістолет, тому СК обґрунтовує, чому затриманого застрелили.
Васильєв назвав «екстремістські» телеграм-канали «розсадником злочинної діяльності».
За даними білоруського бюро Радіо Свобода, тисячі білорусів зазнали репресій та насильства через протест проти війни в Україні. Білоруські «залізничні партизани» здійснили десятки диверсій на залізниці, а кіберпартизани на два тижні порушили роботу обладнання, що забезпечує автоматичну роботу залізниці Білорусі, щоб перешкодити пересуванню російської військової техніки.

Рух «рейкових партизанів» з’явився в Білорусі на початку березня 2022 року і мав на меті зірвати графік пересування російських військ територією Білорусі.

Протест проти російської агресії в Україні. Мінськ 27 лютого ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Ось що сталося із білорусами, які відкрито підтримали Україну

Білорусь не є прямим учасником війни в Україні, але вона надала матеріально-технічну підтримку Росії для вторгнення, дозволивши російським військам увійти в Україну через свою територію.

У жовтні Олександр Лукашенко визнав участь Білорусі у війні Росії проти України, але наголосив, що білоруси «нікого не вбивають».

«Потенційні атаки під чужим прапором навряд чи змінять внутрішні фактори, які, як продовжує вважати ISW, стримують готовність Лукашенка вступити у війну на боці Росії» ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

В ISW оцінили, чи змусять Білорусь вступити у війну можливі провокації російських спецслужб

Бійці полку Калиновського та депутати Верховної Ради України після зустрічі в Києві у жовтні 2022 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Чи справді Україна готує «військову хунту» для Білорусі на заміну Лукашенку?

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !