Суд дав дозвіл на арешт ексміністрів Лавриновича і Грищенка у справі про «Харківські угоди»

Печерський районний суд Києва дав дозвіл на арешт ексміністра юстиції Олександра Лавриновича й ексміністра закордонних справ Костянтина Грищенка, підозрюваних у держзраді у справі про погодження «Харківських угод».

«Наразі підозрювані переховуються від органів досудового розслідування за межами території України та оголошені у розшук. Вказане рішення суду надає можливість стороні обвинувачення ініціювати процедуру їх екстрадиції», – зазначають у Офісі генпрокурора.

Колишні міністри це рішення наразі не коментували.

26 липня у Державному бюро розслідувань повідомили, що Грищенко та Лавринович перебувають за кордоном.

За даними ДБР, ексміністр МЗС виїхав з України у січні 2022 року, а ексміністр юстиції – у травні.

За даними ДБР, ексміністр закордонних справ Костянтин Грищенко залишив Україну в січні цього року і вилетів до Парижа ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Лавринович і Грищенко перебувають за межами України, їх оголосили у розшук – ДБР

25 липня колишньому міністру закордонних справ України та колишньому міністру юстиції України повідомили про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, у квітні 2010 року підозрювані за попередньою змовою групою осіб з колишніми президентом та прем'єром, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, в порушення Конституції України, закону про міжнародні договори, без фактичного розгляду проєкту Угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, погодили її без зауважень.

Внаслідок таких дій підозрюваних та інших осіб у квітні 2010 року було погоджено, підписано та ратифіковано Угоду, якою на 25 років продовжено строк перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Михайло Єжель очолював Міністерство оборони України з березня 2010 року по лютий 2012-го ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

ДБР повідомило ексміністру оборони про підозру в держзраді через Харківські угоди

Слідство вважає, що це створило сприятливі умови для подальшого переоснащення та модернізації озброєння Чорноморського флоту РФ, а також його збільшення на території АР Крим та Севастополя, замість виведення з України.

У 2021 році про підозру вже повідомлено Віктору Януковичу та Миколі Азарову за вчинення державної зради, які також оголошені в розшук.

Харківські угоди були підписані 21 квітня 2010 року. Відповідно до цих домовленостей, термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі було продовжено до 2042 року. Низка українських та західних експертів зазначили, що ці події в подальшому сприяли анексії Криму.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !