Стримуватимуть РФ. Війська Нідерландів продовжили своє перебування у Литві

Нідерланди продовжать свою участь у місії посиленої передової присутності (eFP) сил НАТО в Литві до кінця 2026 року для стримування Росії. У Литві перебуватимуть від 270 до 300 нідерландських солдатів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міноборони Нідерландів.

У понеділок міністр оборони Кайса Оллонгрен повідомила про це рішення Палаті представників.

За її словами, мета місії в Литві – показати населенню, що НАТО готове. "Це важливий сигнал нашим союзникам і Росії. Наші солдати роблять тут вирішальний внесок у стримування та оборону. Разом ми збережемо безпеку Європи", – заявила Оллонгрен.

Розширена передова присутність НАТО

Ця програма НАТО з передової присутності посилених батальйонних тактичних груп у країнах Східної Європи діє з 2016 року в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Участь Нідерландів у програмі вже була продовжена у 2021 році. Зараз це рішення прийнято повторно, оскільки російська загроза з тих пір ще більше зросла.

Окрім Нідерландів, участь у місії також беруть Німеччина (560 солдатів), Бельгія (200 солдатів), Норвегія (140 солдатів) і Чехія (36 солдатів).

Військових Нідерландів у Литві представляють 13-та легка бригада та 43-я механізована бригада.

Наразі Нідерланди обговорюють з Німеччиною можливість постійної дислокації в Литві німецької бригади.

Росія і НАТО

Нещодавно члени НАТО висловили занепокоєння зловмисними діями Росії на території країн Альянсу й пообіцяли відповісти "індивідуально та колективно". Йдеться про російські кампанії з дезінформації, насильницькі дії, кібератаки та інші гібридні операції у Чехії, Естонії, Німеччині, Латвії, Литві, Польщі та Великій Британії.

У Бундесвері вважають, що РФ може бути готова до військового нападу на членів НАТО через п'ять-вісім років.

Президент Володимир Зеленський теж вважає війну Росії з НАТО можливою. На його думку, якщо Україна не встоїть, під загрозою можуть бути балтійські країни.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський переконаний, що напад РФ на НАТО закінчиться поразкою Москви.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.