Стало відомо, що буде на місці знесеного храму біля Десятинної церкви

На місці демонтованого храму УПЦ (МП) біля фундаменту Десятинної церкви у Києві розпочнуть археологічні дослідження. Про це розповіли у Національному музеї історії України.

Метою є створення нових експозиційних об'єктів, повідомляє РБК-Україна з посиланням заяву гендиректора музею Федора Андрощука під час брифінгу.

Самочинно зведений храм на території Національного музею історії України демонтували вночі 17 травня. Споруда була розташована в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Це ті землі, на яких виникла Русь і на яких виникли особливі знакові пам'ятки, і навколо яких формувалася історична пам'ять, яка потім була записана в літописах. І тому музей є закономірним продовжувачем і зберігачем цих традицій", – сказав Федір Андрощук.

За його словами, у музеї планують продовжувати археологічні дослідження на Старокиївській горі.

"Метою є створення нових експозиційних об'єктів, які могли б розказати гостям міста і іноземцям про історію нашої країни", – зазначив гендиректор музею.

Збір коштів на демонтаж самобуду – 772 тис. грн – українці закрили за 16 годин. Донати зробили понад 2000 людей. Підрядник, яку виконував роботи з демонтажу, вирішив передати ці кошти на ЗСУ.

Нагадаємо, ми писали, що у Києві демонтували незаконний храм-маф УПЦ МП біля Десятинної церкви. Згідно з документами, будівля мала три кіоски по 20 кв. м, тому й здобула назву "храм-МАФ".

Також наприкінці квітня цього року в центрі столиці розпочався демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу", яку раніше називали "Арка дружби народів".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.