«Стали на бік ворога». Голова СБУ розповів, скільки вироків отримали священники УПЦ (МП)

Голова Служби безпеки України Василь Малюк заявляє, що кримінальнальні провадження відкриті стосовно 61 священнослужителя УПЦ (МП), суди винесли вже сім вироків щодо деяких кліриків, які «стали на бік ворога». Про це він заявив в інтерв’ю агенції «Інтерфакс».

«Ще у минулому році розпочали комплексні контррозвідувальні та безпекові заходи в УПЦ (МП). У результаті відкрито кримінальні провадження стосовно 61 священнослужителя. Загалом суди вже винесли 7 вироків стосовно окремих кліриків, які стали на бік ворога. Двох із них навіть обміняли на наших полонених Героїв. І хочу підкреслити, що ворог дуже цінує своїх агентів у рясах – так, одну таку особу обміняли на 28 українських військовослужбовців. Також за матеріалами СБУ припинено громадянство України 19 священникам УПЦ (МП)», – розповів він.

«Ми викорінюємо російську агентуру на нашій землі. Агентам фсб у рясах немає місця у країні, що воює. І хай зрадники навіть не мріють «замолити» свої гріхи», – додав Малюк.

Голова СБУ наголосив, що «наявність ряси і кадила» не є обставиною, яка обтяжує, але й не звільняє від кримінальної відповідальності і жодних індульгенцій не дає.

Митрополит УПЦ (МП) Павло (Петро Лебідь), екснамісник Києво-Печерської лаври, у суді під час обрання йому запобіжного заходу. Йому оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України, 1 квітня 2023 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Суд залишив під домашнім арештом митрополита УПЦ (МП) Павла – прокуратура

З осені СБУ почала активно проводити обшуки на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Читайте також: Про майбутнє Києво-Печерської лаври, дорогі речі церковного служителя та «розпалювання релігійної ворожнечі»

Натомість в УПЦ (МП) закликали «не розпалювати внутрішню війну», заявляючи, що звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !