США готуються підписати контракти на озброєння для України на 6 млрд доларів, – Politico

США готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для українського війська на 6 мільярдів доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Двоє американських чиновників сказали виданню, що вміст пакета фінансування військової допомоги на 61 млрд доларів може бути оголошений сьогодні, 26 квітня.

За словами одного з офіційних осіб і третьої особи, знайомої з цим питанням, пакет включатиме системи протиповітряної оборони Patriot, артилерійські боєприпаси, безпілотники, зброю для боротьби з дронами та ракети класу "повітря-повітря", які будуть встановлені на винищувачах.

Politico пише, що обладнання, швидше за все, надходитиме в Україну протягом кількох років, оскільки гроші виділяються в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, яка видає контракти американським оборонним фірмам на виготовлення нового обладнання, а не залучає з поточних запасів США.

Перший пакет допомоги на 1 млрд доларів

Нещодавно США ухвалили рішення про фінансування допомоги Україні на загальну суму більш як 60 млрд доларів. З них 49,9 млрд доларів передбачено на оборонні видатки, 1,57 млрд буде направлено на економічну допомогу і ще 400 млн на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

24 квітня президент США Джо Байден оголосив про перший пакет допомоги на 1 млрд доларів – що в ньому.

У Пентагоні пообіцяли відправити пакет "якомога швидше".

Patriot для України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба припустив, що США, ймовірно, мають запасний ЗРК Patriot, який могли б поставити Україні.

За інформацією The Guardian, Греція та Іспанія розглядають можливість поставки Patriot. Також системи мають Польща та Румунія. За словами Кулеби, восьма система може надійти Україні від Штатів.

Повідомлялося, що Німеччина передасть Україні ще одну систему Patriot на додачу до двох наданих раніше.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.