СБУ повідомила про підозри ватажкам угруповання «Сомалі» через обстріл Авдіївки

Служба безпеки України повідомила про підозру й оголосила в розшук ватажків угруповання «Сомалі», причетних до обстрілу системами залпового вогню «Град» Авдіївки на Донеччині, внаслідок якого в січні 2015 року загинули двоє цивільних людей, ще двоє були поранені.

«Загалом було випущено не менше ніж сімдесят таких снарядів. Обстріли здійснювалися з району міст Мінеральне, Яковлівка та Ясинувата. Внаслідок терористичного акту загинуло двоє мирних жителів, ще двох було поранено, повністю або частково були знищені жилі квартири і будинки, дитячий садочок, лікарня, інші комунальні заклади тощо», – йдеться в повідомленні.

У СБУ заявили, що перехоплені переговори бойовиків «Сомалі» дозволили встановити осіб, причетних до цього злочину. Ними, за даними спецслужби, виявились бойовики двох підрозділів 1-ї окремої батальйонно-тактичної групи «Сомалі» так званого «міноборони «ДНР».

«Гаубичною батареєю командував «гвардій підполковник» із позивним «Море», який безпосередньо надавав необхідні для прицілювання розрахунки та координати. Артилерійська реактивна батарея у складі двох одиниць реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град» виконувала вказівки свого ватажка на прізвисько «Академік». Він після узгодження обстрілів із командиром «Сомалі» «Гіві» віддавав команду відкрити вогонь», – йдеться в повідомленні.

Обох бойовиків оголосили в розшук, триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за понад 30 епізодами обстрілів Авдіївки проросійськими бойовиками, додали в СБУ.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.