Румунія планує придбати винищувачі F-35 для посилення протиповітряної оборони

Румунія має намір придбати американські винищувачі останнього покоління F-35 для посилення своєї протиповітряної оборони, повідомляє агенція Reuters з посиланням на заяву Вищої ради оборони країни (CSAT).
Держава Європейського Союзу та НАТО підвищила витрати на оборону до 2,5% валового внутрішнього продукту цього року з 2% у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Країна, яка має спільний 650-кілометровий кордон з Україною, має американську систему протиракетної оборони, а з минулого року на її території розміщена постійна бойова група Альянсу.
«Наявність надійних, сумісних, гнучких і ефективних оперативних можливостей протиповітряної оборони… в рамках наших зобов’язань як країни НАТО і ЄС є ключовим для досягнення Румунією цілей її оборонної політики», – йдеться в заяві. – «Процес модернізації військово-повітряних сил продовжуватиметься шляхом придбання реактивних літаків останнього покоління F-35».
Проте кількість літаків чи терміни купівлі не уточнюються.
Минулого року президент Клаус Йоганніс заявив, що Румунія розглядає можливість придбання літаків F-35, які виробляє американська компанія.

Очікується, що літаки F-35 будуть поставлені протягом 2026-2029 років ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Німеччина придбає 35 винищувачів американського виробництва

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !