Росія: жителя прикордонного з Україною міста засудили за спробу підпалу військкомату

Жителя міста Гуково (розташоване в Ростовській області Росії впритул до кордону з українською Луганською областю), 19-річного Владислава Матвеєнка, засудили до чотирьох років позбавлення волі у справі про підпал військкомату. Суд визнав його винним у хуліганстві та замаху на умисне знищення майна.

За версією слідства, 13 травня 2022 року, отримавши в інтернеті вказівку від якогось «куратора» і обіцянку винагороди в три тисячі рублів (це близько півтори тисячі гривень), Матвеєнко кинув коктейль Молотова до будівлі військового комісаріату. Через два дні його затримали. Будівля при цьому зазнала лише незначної шкоди.

У Росії з початку повномасштабної війни проти України скоєно спроби підпалів понад 50 військкоматів (фото ілюстративне) ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

У РФ двох підлітків засудили умовно за спробу підпалу військкомату

Після того, як у вересні 2022 року Володимир Путін оголосив про так звану часткову мобілізацію для продовження війни в Україні, в Росії розпочалися антивоєнні протести, у тому числі – підпали військкоматів та адміністративних будівель. За даними правозахисного проєкту «ОВД-Инфо» на грудень 2022 року, за такі дії порушено кримінальні справи проти 44 росіян. Засоби інформації зазначають, що останнім часом слідчі органи кваліфікують підпали військкоматів не як хуліганство чи умисне знищення майна, а як терористичні акти, що загрожує обвинуваченим набагато довшими термінами увʼязнення.

У грудні 2022 року до Державної думи Росії внесли законопроєкт про кримінальне покарання аж до довічного увʼязнення за сприяння диверсійній діяльності. З ініціативою виступила група депутатів на чолі із головою нижньої палати російського парламенту Вʼячеславом Володіним. Згідно з Кримінальним кодексом Росії, диверсією є, зокрема, «підпал споруд з метою підриву обороноздатності країни».

Невідомий кинув пляшку із запалювальною сумішшю у вікно будівлі (фото ілюстративне) ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Росія: у підмосковному Щолкові вдруге підпалили військкомат

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !