Росія і Білорусь проводять «системну підготовку до ескалації» – Генштаб

У Генеральному штабі ЗСУ заявили, що спостерігають «системну підготовку до ескалації» з боку Росії та Білорусі.

«Діяльність російських і білоруських збройних сил та силових структур вказує на системну підготовку до ескалації. За наявною інформацією, офіцери збройних сил РФ беруть участь в оцінці готовності військових частин Гродненської, Брестської та Гомельської областей республіки Білорусь. Загалом заплановано оцінити готовність західного регіону до проведення в бойову готовність під виглядом тренувань», – зазначив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов.

За словами Олексія Громова, напрямок можливого повторного наступу армії РФ з півночі цього разу може бути зміщений ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Загроза відновлення наступу армії РФ на північному фронті зростає – Генштаб

За його словами, публічні заяви білоруської влади про «відсутність намірів нападати на Україну» розходяться із її діями, адже у Білорусі наразі відбуваються не лише приховані заходи військового характеру, а й воєнна пропаганда.

«Постійні зустрічі військово-політичного керівництва Білорусі з представниками трудових колективів формують образ ворога з необхідністю проведення упереджувальних дій проти України та НАТО», – пояснив Громов.

Білорусь не є безпосереднім учасником повномасштабної війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку російському вторгненню ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Лукашенко не впевнений, що білоруси готові підтримати можливу участь Білорусі у війні проти України – розвідка

20 жовтня у Генштабі ЗСУ заявили, що загроза відновлення наступу російської армії на північному фронті зростає та додали, що напрямок наступу армії РФ з півночі цього разу може бути зміщений на захід білорусько-українського кордону, щоб «перерізати основні логістичні артерії постачання озброєння та військової техніки Україні від країн-партнерів».

Раніше у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомляли, що Росія намагається втягнути Білорусь у відкриту війну з Україною.

Однак, антикризовий радник голови Офісу президента Михайло Подоляк неодноразово заявляв, що долучення Білорусі до війни в Україні є малоймовірним (зокрема тому, що у неї «немає резерву і сил»).

Олександр Лукашенко, фактичний лідер Білорусі, минулого тижня заявив, що спільне з Росією регіональне угруповання військ буде розгорнуте біля українського кордону ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Білоруські спецслужби посилюють режимно-адміністративні заходи у двох районах – Генштаб ЗСУ

Олександр Лукашенко, фактичний лідер Білорусі, минулого тижня заявив, що регіональне угруповання військ буде розгорнуте біля українського кордону. При цьому він послався на «загрози» з боку України та Заходу, не надавши доказів своїх слів.

Водночас українська розвідка стверджує, що Лукашенко не впевнений, що білоруси готові підтримати можливу участь Білорусі у війні проти України.

Наразі Білорусь не є безпосереднім учасником повномасштабної війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку російському вторгненню. Зокрема, надає російським військам доступ на територію Білорусі, звідки російські сили здійснюють бойові вильоти для бомбардування українських міст, а також запускають ракети по території України.

За співучасть у війні, яку розв’язала Росія, проти Білорусі були запроваджені міжнародні санкції.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !